Skip to main content

Οινοποιείο Νιβουρλή: Από την παράδοση των αποσταγμάτων στην πρόκληση των οίνων

Ο Γιάννης Νιβουρλής ξεκίνησε το οινικό του ταξίδι από την Ίδα Πέλλας, με παρακαταθήκη την οικογενειακή παράδοση σε αμπελουργία και αποσταγματοποιία.

Η οικογένεια Νιβουρλή είναι γνωστή τα τελευταία 30 χρόνια για τα αποστάγματά της, εδώ και λίγο καιρό όμως αποφάσισε να ανοίξει και οινικούς δρόμους, θέλοντας να συνδέσει το όνομά της και με ποιοτικά κρασιά. Η τρίτη γενιά της, ο Γιάννης Νιβουρλής, αξιοποιώντας την οικογενειακή παράδοση στην αμπελουργία, την αποσταγματοποιία, αλλά και την παραγωγή χύμα κρασιού, έκανε πριν από τρία χρόνια το μεγάλο βήμα και δημιούργησε το επισκέψιμο Οινοποιείο Νιβουρλή στην Ίδα Αλμωπίας, στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας. Μάλιστα, αντιμετωπίζει τα κρασιά του ως οικογένεια, αφιερώνοντας την κάθε ετικέτα ξεχωριστά σε ένα μέλος της πραγματικής του οικογένειας: τους τρεις λευκούς οίνους της σειράς «Κακός Λύκος» στον πατέρα του, Τρύφωνα, στον συνονόματο μικρό του γιο και στη μητέρα του Μαρία, τον ερυθρό με την επωνυμία «Υπομονή» στη σύζυγό του Δήμητρα και τον ροζέ με το όνομα «Μούσα», στην κόρη του Μαρία-Παρασκευή. Δεν κρύβει μάλιστα το πάθος του για το νέο αυτό κεφάλαιο της οικογενειακής επιχείρησης, αφού, όπως λέει, χωρίς αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, καλύτερα είναι να αλλάζεις αντικείμενο.

Οι πέντε ετικέτες του Οινοποιείου Νιβουρλή πετούν ήδη για τη Γερμανία, ενώ αυτόν τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και με την Αγγλία, ώστε να ανοίξει ένας νέος εξαγωγικός δρόμος και να ακολουθήσουν και άλλοι. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 30.000 φιάλες, ενώ ο αμπελώνας εκτείνεται σε 42 στρέμματα, όπου έχουν φυτευτεί η τοπική ποικιλία Αμάσι,  ο ροδίτης, το ξινόμαυρο, το syrah,  το merlot και το sauvignon blanc. Στα επόμενα όμως σχέδια του Γιάννη Νιβουρλή είναι η περαιτέρω επέκταση του οινοποιείου, με την παράλληλη ανάπτυξη και του αμπελώνα, όπου θα προστεθούν άλλα 20 στρέμματα, η ανάδειξη περισσότερων τοπικών ποικιλιών, η δημιουργία ενός αφρώδους οίνου με βάση την ποικιλία Αμάσι, αλλά και η εμφιάλωση τσίπουρου. Στην εσωτερική αγορά οι οίνοι Νιβουρλή βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην Αθήνα, ενώ στα πλάνα είναι η περαιτέρω γεωγραφική επέκταση.



Πάππου προς πάππου

Τα αμπέλια της οικογένειας Νιβουρλή χρονολογούνται από το 1970, με τον παππού Γιάννη να ασχολείται με την αμπελουργία, να βράζει τσίπουρα και να φτιάχνει κρασί σε μια οικογενειακή περισσότερο κατάσταση. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο άλλος παππούς της οικογένειας, Θανάσης, ενώ το 1992 ο πατέρας του σημερινού ιδιοκτήτη, Τρύφωνας Νιβουρλής, δημιούργησε ένα αποστακτήριο με δύο άμβυκες. Το 2000 ανέλαβε τα ηνία η επόμενη γενιά, ο Γιάννης Νιβουρλής, ο οποίος μπήκε δυναμικά στην επιχείρηση. Άλλωστε, από την ηλικία μόλις των οκτώ χρονών, συνοδεύοντας τον παππού του σε άλλα αποστακτήρια, ήξερε να ξεχωρίζει τη μυρωδιά των στέμφυλων και του γλυκάνισου και διακήρυττε σε όλους με τον παιδικό του αυθορμητισμό πως ήθελε να κάνει δικό του καζάνι. Μάλιστα, στα 14 του, όταν ο πατέρας του έφτιαξε το αποστακτήριο, «αγκαζάρισε» αμέσως το ένα καζάνι, κάτι που περίμενε χρόνια. Η αγάπη του για τα αποστάγματα και την ιστορία τους ήταν τέτοια που το 2004 δημιούργησε τη γιορτή τσίπουρου της Ίδας, που έκτοτε καθιερώθηκε.

Δίπλα στην εγκατάσταση του αποστακτηρίου η οικογένεια έφτιαχνε χύμα κρασί που κάλυπτε ανάγκες μόνο της περιοχής. Οι πελάτες όμως παρακινούσαν τον Γιάννη να ασχοληθεί με τον οίνο, να τον εξελίξει και να τον εμφιαλώσει, ώστε κι εκείνοι να τον ζητούν με το όνομα Νιβουρλή.

«Ήρθε κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου, αισθάνθηκα ότι ωριμάζω οινολογικά και πήρα την απόφαση να δημιουργήσω το οινοποιείο και να ανοίξω ένα εντελώς νέο κεφάλαιο για την οικογένεια, με σεβασμό όμως και στο παλιό» λέει στη Voria ο Γιάννης Νιβουρλής, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στην αρχή του οινικού του ταξιδιού με έναν ενθουσιασμό που προσπαθεί να ενσταλάξει στα κρασιά του.