Skip to main content

Οινοποιείο «Μικρά Θήρα» στη Θηρασιά από τον Γεροβασιλείου

Ο πειραματικός αμπελώνας, οι νέες επενδύσεις, η διεθνής διάκριση της ελληνικής μαλαγουζιάς και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

Επενδυτική εξόρμηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον οινοποιό Ευάγγελο Γεροβασιλείου τόσο από το Κτήμα Γεροβασιλείου όσο και από το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Παγγαίο, στο οποίο συμμετέχει με 50% με το σύνολο των επενδύσεων να φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ στη διετία 2017-2018.

Όπως είπε ο κ. Γεροβασιλείου σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο οινοποιείο του στην Επανομή Θεσσαλονίκης, μαζί με τον κουμπάρο του, Βασίλη Τσακτσαρλή, με τον οποίο διατηρούν το Βιβλία Χώρα, έχουν αποκτήσει το κτήμα 90 στρεμμάτων του Τίτου Ευτυχίδη, με στόχο την ανάδειξη του κρασιού ΠΟΠ Γουμένισσας, καθώς και το κτήμα του Χρήστου Κόκκαλη στη Σκαφιδιά Ηλείας, το οποίο επέκτεινε από τα 30 στα 120 στρέμματα.

Παράλληλα, η Βιβλία Χώρα έχει αγοράσει έκταση 20 στρεμμάτων στη Θηρασιά, το νησάκι δυτικά της Σαντορίνης, όπου εντός του 2019 δημιουργεί οινοποιείο, το Μικρά Θήρα, με στόχο να αναβιώσει παραδοσιακές ποικιλίες της Σαντορίνης, όπως το μαυροτράγανο και ασύρτικο.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεροβασιλείου, οι επενδύσεις του κτήματος Βιβλία Χώρα ανέρχονται σε περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει γίνει επένδυση 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής στο Κτήμα Γεροβασιλείου.

«Επενδύουμε σε ελληνικές ποικιλίες και τις πουλάμε ακριβά, δεν τις ξεπουλάμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση του γνωστού οινολόγου, ο οποίος φέτος βλέπει τον τζίρο των κτημάτων Γεροβασιλείου και Βιβλία Χώρα να κλείνει στα 6 και 8 εκατ. αντίστοιχα.

Διεθνής διάκριση για την ελληνική μαλαγουζιά

Το 1976 ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου αναβίωσε την καλλιέργεια της μαλαγουζιάς στο Πόρτο Καρράς και στη συνέχεια στον αμπελώνα που δημιούργησε στην Επανομή, το 1981. Σήμερα, η συγκεκριμένη ποικιλία λευκού κρασιού καλλιεργείται σε όλη τη χώρα και είναι γνωστή διεθνώς, αποσπώντας μάλιστα και διακρίσεις.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό περιοδικό Wine Spectator έχει κατατάξει την ελληνική μαλαγουζιά στην 49η θέση από 16.000 ποικιλίες διεθνώς, ενώ το επίσης αμερικανικό Wine Spirit τη συγκαταλέγει στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου.

«Είμαι περήφανος γιατί έβγαλα τη μαλαγουζιά από την αφάνεια και σήμερα βρίσκεται στο πάνθεον των κρασιών διεθνώς», τόνισε ο κ. Γεροβασιλείου.

Τα κρασιά Γεροβασιλείου στα καλύτερα εστιατόρια των ΗΠΑ

Το Κτήμα Γεροβασιλείου παράγει ετησίως 450.000 φιάλες κρασιού, μία παραγωγή που θεωρείται μέση έως μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα. Από αυτά, περίπου το 30% κατευθύνεται σε χώρες του εξωτερικού, κατά κύριο λόγο τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθιστώντας τον αμπελώνα του κ. Γεροβασιλείου μια δυναμική εξαγωγική επιχείρηση.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, τα κρασιά του κτήματός του βρίσκονται σε 32 από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, καθώς και στα ακριβότερα του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γεροβασιλείου κάλεσε τους Έλληνες οινοπαραγωγούς να στραφούν σε ελληνικές ποικιλίες, τονίζοντας πως τα ελληνικά κρασιά που παράγονται από διεθνείς ποικιλίες απέτυχαν γιατί παράγονται σε όλο τον κόσμο και σε αρκετές χώρες πιο φθηνά. «Τα ελληνικά κρασιά είναι μοναδικά και μπορούν να συγκριθούν ποιοτικά ακόμη και με τα γαλλικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πειραματικός αμπελώνας με 25+15 ποικιλίες

Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιδράσεις στην οινοπαραγωγή, καθώς το θερμό κλίμα αποτελεί πρόκληση για τους αμπελώνες, ενώ καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη την παραγωγή συγκεκριμένων ποικιλιών.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Βασιλική Γεροβασιλείου, που συμμετέχει στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα της, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι μειωμένες βροχοπτώσεις δυσκολεύουν, πλέον, την καλλιέργεια ποικιλιών όπως το μερλό. Έτσι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια   στο Κτήμα Γεροβασιλείου λειτουργεί πειραματικός αμπελώνας στον οποίο καλλιεργούνται συνολικά 40 ποικιλίες, 25 ελληνικές και 15 ξένες, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες έχουν τις καλύτερες προοπτικές.

Άλλωστε, στο οινοποιείο Βίβλια Χώρα επιχειρείται η αναβίωση του βίβλινου οίνου, μιας γηγενούς ποικιλίας.