Skip to main content

Οινοποιείο Ζαχαριά: Από την... καρδιά της Νεμέας μέχρι τη Βραζιλία και την Ιαπωνία

Δρομολογεί νέα επένδυση μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ αυξάνει την παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω νέων σημείων πώλησης.

Μπορεί η ετήσια παραγωγική του δυναμικότητα να φτάνει το 1,5 εκατομμύριο φιάλες, η αίσθηση που δίνει όμως στην αγορά τα τελευταία χρόνια είναι αυτή ενός boutique οινοποιείου. Μάλιστα, με μια νέα επένδυση μισού εκατομμυρίου ευρώ να βρίσκεται στα σκαριά για τον περαιτέρω παραγωγικό εκσυγχρονισμό του και τη δημιουργία επισκέψιμων εγκαταστάσεων, το οινοποιείο Zacharias προετοιμάζεται από την «καρδιά» της Νεμέας για το νέο κεφάλαιο της ιστορίας του, η οποία μετρά μισό αιώνα. Με την αφορμή δε της έμφασης που δίνει το οινοποιείο την τελευταία διετία στη Βόρεια Ελλάδα και του γενικότερου rebranding του, τα σχέδιά του παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου μάλιστα το Zacharias Winery έχει διπλασιάσει την παρουσία του.

Το οινοποιείο είναι γνωστό για την ανάδειξη σπάνιων γηγενών ποικιλιών της Πελοποννήσου, όπως είναι η Σκλάβα, από την οποία διαθέτει τη μοναδική ενιαία καλλιέργεια 15 στρεμμάτων στην Ελλάδα, ενώ ήταν το πρώτο που εισήγαγε τις διεθνείς ποικιλίες στη Νεμέα. Διαθέτει 400 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα σε 11 αμπελοτόπια στη Νεμέα, καλλιεργεί 13 διαφορετικές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, μεταξύ των οποίων το Αγιωργίτικο, την Κυδωνίτσα –ήταν μάλιστα το πρώτο οινοποιείο στα τέλη της δεκαετίας του ’90 που έκανε τις πρώτες φυτεύσεις Κυδωνίτσας εκτός Λακωνίας- το Μοσχοφίλερο και τη Μαυροδάφνη, ενώ έχει τοποθετήσει στην αγορά 25 ετικέτες. Μάλιστα, η φιλοσοφία του οινοποιείου είναι τα μονοποικιλιακά κρασιά. Το 40% του τζίρου του πραγματοποιείται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε 15 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Κύπρος, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Η επένδυση που δρομολογεί και η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 και να ολοκληρωθεί το 2025, αφορά στην ανακαίνιση του οινοποιείου, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την καλύτερη οργάνωση των αποθηκευτικών χώρων, τη διαμόρφωση επισκέψιμων εγκαταστάσεων, αλλά και τη δημιουργία «πράσινων» υποδομών για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η επόμενη μέρα για το οινοποιείο Ζαχαριά έχει ως βασικούς άξονες τις αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες της Πελοποννήσου, τις ιδιαίτερες οινοποιήσεις και την περαιτέρω ανάδειξη του Αγιωργίτικου και του Μοσχοφίλερου. Στόχο μας είναι να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το νεμεάτικο terroir» λέει στη Voria η υπεύθυνη εξαγωγών του Zacharias Winery, Λένα Τσατσώνη.

Η πρωτοπόρα ματιά του Ηλία Ζαχαριά και το restart του γιου του, Όθωνα

Τον θεμέλιο λίθο στο οινοποιείο Ζαχαριά έβαλε πριν από πέντε δεκαετίες ο Ηλίας Ζαχαριάς, αμπελουργός και γεωπόνος, ο πρώτος μάλιστα ιδιώτης γεωπόνος στη Νεμέα, που από την πρώτη στιγμή έστρεψε το βλέμμα του στο αμπέλι. Αφιερώθηκε δε στο Αγιωργίτικο, στην καθιέρωση και την εξέλιξή του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιδόθηκε με επιμονή στη διάσωση και αναβίωση της αρχαιοελληνικής ποικιλίας Σκλάβα, πειραματίστηκε με τη λακωνική Κυδωνίτσα και τη Μαυροδάφνη και εισήγαγε πρώτος τις διεθνείς ποικιλίες στη Νεμέα.

Η δεύτερη γενιά της οικογένειας Ζαχαριά, ο Όθωνας Ζαχαριάς, διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και γενικός διευθυντής της εταιρείας, ανέλαβε το τιμόνι του οινοποιείου το 2004, χρονολογία-σταθμό, καθώς σηματοδότησε την επανεκκίνηση στην επιχείρηση, με την ολοκλήρωση του πλήρους εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών της στο πλαίσιο επένδυσης 2,5 εκατ.ευρώ.

Με ανανεωμένη δε οινολογική ομάδα, στην οποία ηγείται ο οινολόγος Πέτρος Τσιώρος από το 2014, κάθε τρύγος αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια νέα πρόκληση για το οινοποιείο. Το νεότερο μέλος της οινικής οικογένειας Ζαχαριά, αλλά και το πιο premium, είναι η σειρά Lexis, το τελευταίο κρασί της οποίας, το ροζέ από 100% Μοσχοφίλερο, Lexis Gris, που συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας, συμβολίζει την επιστροφή στην κανονικότητα, τη θέληση για ζωή, την ελπίδα και την αισιοδοξία, όπως λένε οι δημιουργοί του.

Στο οινικό χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης περιλαμβάνονται επίσης η σειρά Συναστρία, που συγκεντρώνει όλες τις διεθνείς ποικιλίες του οινοποιείου, οι σειρές Omikron και Αμπέλου Φως, τα μονοποικιλιακά ελληνικών ποικιλιών, αλλά και οι οίνοι Μαύρο εις τον κύβο και Λευκό εις το τετράγωνο.