Skip to main content

Ιωακειμίδης: Τα ΜΜΕ δημιουργούν επικίνδυνους μύθους για τα ελληνοτουρκικά

«Παρακολουθώ συχνά το BBC και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο. Να γίνουμε BBC, γιατί να μη γίνουμε;», διερωτήθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής

Τη μεγάλη ευθύνη των ΜΜΕ για τη δημιουργία ενός κλίματος ιδιαιτέρως τοξικού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Βεβαίως με πλήρη ευθύνη της Άγκυρας, αλλά όχι και με πλήρη – αν θέλετε – αθωότητα της ελληνικής πλευράς, χωρίς να μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι το κεντρικό μας μότο. “Εθνικό είναι το αληθές”, Διονύσιος Σολωμός, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», τόνισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εικόνα που δημιουργούν τα Μέσα, όπου η Ελλάδα συνεχώς “βομβαρδίζει” την άλλη πλευρά με “μηνύματα” σε καθημερινή βάση, ενώ η Τουρκία παρουσιάζεται ως δήθεν απομονωμένη και χρεοκοπημένη χώρα, κάτι που όπως είπε είναι «μύθος» και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Έφερε ως παράδειγμα ρεπορτάζ με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ακάρ και πλάνα με βομβαρδισμούς χωρίς να αναφέρεται ο τόπος και ο χρόνος. «Προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας και σε μεγάλο βαθμό είναι fake news,  post truth, μετά-αλήθεια κατάσταση. Δεν ξέρεις από πού προέρχονται τα πλάνα, εάν συνδέονται μια συγκεκριμένη δήλωση κτλ. Θα πρέπει να επικρατήσει ένας ορθολογισμός και στο επικοινωνιακό και στο πολιτικό σύστημα, διότι και εκεί υπάρχουν τεράστια προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιον, το επικοινωνιακό σύστημα, τα ΜΜΕ στο μεγαλύτερο τμήμα τους, μεταφέρουν ειδήσεις χρωματισμένες με μια δική τους άποψη κατά παραβίαση κάθε έννοιας δημοσιογραφικής δεοντολογίας. «Παρακολουθώ συχνά το BBC και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο. Να γίνουμε BBC, γιατί να μη γίνουμε;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι τα Μέσα Επικοινωνίας λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της έντασης και όχι ως πολλαπλασιαστές της ενημέρωσης και της νηφαλιότητας.

«Και αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Εάν πρόκειται για σχόλιο, ο καθένας δικαιούται να έχει οποιαδήποτε άποψη νομίζει και να τη διατυπώνει ελεύθερα, είτε θεωρεί ότι είναι κάτι προκλητικό, είτε θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο», κάνοντας αναφορά στην αναπαραγωγή στη χώρα μας ειδήσεων από πρόσωπα της Τουρκίας, «που είναι γραφικά έως κωμικά, ψεκασμένα, ορισμένοι παλαβούς που υπάρχουν πάρα πολλοί στην Τουρκία όπως υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Δεν εξυπηρετεί τίποτα να μεταδίδεις ψεκασμένους που λένε ασυναρτησίες και ανοησίες και εδώ αναπαράγονται σαν να είναι κάτι το μοναδικό, το καταπληκτικό και το ανεπανάληπτο», υπογράμμισε.

«Δημιουργούνται επικίνδυνοι μύθοι και επικίνδυνες παρανοήσεις, με αποτέλεσμα να τείνει να δημιουργηθεί ένα κλίμα, το οποίο δεν επιτρέπει καμία προσπάθεια προς την κατεύθυνση αναζήτησης διεξόδων και δυνατοτήτων να σπάσουμε έναν φαύλο κύκλο που δυστυχώς επιδεινώνεται σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», δήλωσε ο κ. Ιωακειμίδης.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε ως θετική τη δήλωση της νέας προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα για το Κυπριακό, λέγοντας ότι επισημαίνει μια πραγματικότητα η οποία θα πρέπει να αρθεί με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ορθώς το έθεσε. «Δεν για είπε για να δώσει άλλο ένα “χαστούκι” στην Άγκυρα. Εάν θέλει κανείς να προσεγγίσει την ΕΕ και να δει πως διαμορφώνεται η πολιτική της απέναντι στην Άγκυρα, θα διαπιστώσει ότι η ΕΕ είναι δυσαρεστημένη, καταδικάζει τον αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν , τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη θεωρεί ότι η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί, πολύ σημαντικός και δεν θα ήθελε να τον χάσει. Αυτό το αποσιωπούμε», εξήγησε.

«Η ίδια ακριβώς πολιτική ακολουθείται αυτή τη στιγμή και από τις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, η πολιτική Μπάιντεν έχει διαφοροποιηθεί και είναι υπέρ της Τουρκίας με την έννοια ότι σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν τόσο κορυφαία σημασία, θα πρέπει να διευθετηθούν περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι αυτό με την Τουρκία. Εκτιμάται ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Για αυτό συνέστησαν έναν μηχανισμό για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών και ο μηχανισμός άρχισε να αποδίδει καρπούς για την Άγκυρα, με πρώτο βήμα την απόσυρση της υποστήριξης προς τον αγωγό EastMed, στον οποίο εμείς εσπευσμένα είχαμε επενδύσει τόσο πολύ. Θα πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Δεν αποδίδει το να αγνοούμε την πραγματικότητα, αυτό είναι καλό να το κατανοήσουμε φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια ελληνοτουρκικής κρίσης, η οποία ξεκίνησε το 1973 αν και οι απαρχές της βρίσκονται στο 1955 εξαιτίας του Κυπριακού και των τουρκικών βιαιοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Λόγω αυτών των προσεγγίσεων και της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς, δεν καταφέραμε να κάνουμε ένα βήμα προς την επίλυση, αντιθέτως έχουν επιδεινωθεί τα πράγματα εις βάρος μας», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο κ. Ιωακειμίδης.