Skip to main content

Ιωάννινα: Κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΕΙ - Διαφωνεί η Σύγκλητος με επέμβαση ΜΑΤ

Υπό κατάληψη η πρυτανεία του Πανεπιστημίου για τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ- Να μείνει ανοικτό το ίδρυμα, χωρίς παρέμβαση εξωακαδημαϊκών λέει η Σύγκλητος.

Υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από φοιτητές, οι οποίοι αντιδρούν στον νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει η «Συνέλευση Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», αναφέρεται ότι «καταπατάται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την εν δυνάμει καταπάτηση της ελεύθερης διάδοσης ιδεών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βάζοντας την Αστυνομία μέσα σε αυτά».

Στο μεταξύ, ανακοίνωση για την κατάληψη εξέδωσε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, η οποία αφού επισημαίνει πως τα αιτήματα των φοιτητών ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και δηλώνει ότι διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τονίζει την ανάγκη το ίδρυμα να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία.

Αναλυτική η απόφαση της Συγκλήτου για την κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Σε ό, τι αφορά την κατάληψη του κτηρίου της Πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι:

α) Αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου.

β) Το Ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το Πανεπιστήμιο.

γ) Η Σύγκλητος διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα.