Skip to main content

Ιωάννινα: Βανδάλισαν τάφο στο εβραϊκό Νεκροταφείο

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τον αποτροπιασμό της για τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στο Εβραϊκό Νεκροταφείο.

Για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο διάστημα άγνωστοι κατέστρεψαν τάφο στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ιωαννίνων. Με ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και τον αποτροπιασμό της για τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στο Εβραϊκό Νεκροταφείο, καθώς, όπως επισημαίνει, άγνωστοι «βεβηλώνουν το χώρο και τη μνήμη του».

«Με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο ένας ακόμη τάφος υπέστη καταστροφές. Πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός σε μία πόλη όπου η Εβραϊκή Κοινότητα άφησε τα σημάδια της, συνυπήρχε αρμονικά επί αιώνες και εξακολουθεί με τα λιγοστά μέλη της να αποτελεί ένα κομμάτι από το παρόν της», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.
Ανακοίνωση από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος:

«Ο Αντισημιτισμός πλήττει ακόμη και τους νεκρούς. Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα βανδαλίστηκε τάφος στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων. Οι ιερόσυλοι επέλεξαν την περίοδο των ιερών ημερών της εβραϊκής θρησκείας -από την εβραϊκή πρωτοχρονιά μέχρι την ημέρα του Εξιλασμού- για να εκδηλώσουν το αντισημιτικό τους μένος με τη φρικιαστική πράξη της μετακίνησης της ταφόπλακας ενός τάφου. Ντροπή!

Η πολιτεία και οι τοπικές αρχές οφείλουν επιτέλους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της εβραϊκής κοινότητας και των ιερών χώρων της σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα Ιωάννινα όπου το εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης έχει στο παρελθόν υποστεί πολλαπλές επιθέσεις μίσους. Ας αφήσουν τους νεκρούς να αναπαυθούν!».