Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
x

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Στο Olympia Forum II παρευρέθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Τόνισε ότι θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια την επόμενη πενταετία στη χώρα

Το πώς θα επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης συζήτησαν ο Ιωάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Θάνος Βλαχόπουλος, General Manager- Head of Large Corporate & Wholesale Product, Τράπεζας Πειραιώς, κατά τη διάρκεια του Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Σε σχετική ερώτηση συντονίστριας του πάνελ, ο υφυπουργός τόνισε ότι θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια την επόμενη πενταετία στη χώρα μας και αποκάλυψε ότι «ευελπιστούμε στο τέλος του έτους – αρχή του επόμενου να έχουμε τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ».

Όπως είπε ο κ. Τσακίρης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη καταφέρει να απλοποιήσει σημαντικά το νέο ΕΣΠΑ ώστε να μην καθυστερούν οι επιχειρήσεις να βρουν την πρόσκληση που τους χρειάζεται και πρόσθεσε ότι σχεδιάζονται «έξυπνα εργαλεία» για τις επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι στο υπουργείο «θέλουμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των μικρών επιχειρήσεων που να μπορούν να πάνε στην τράπεζα για χρηματοδότηση» και πρόσθεσε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Εκτίμησε, τέλος, ότι οι εκταμιεύσεις θα αρχίσουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς – στόχος είναι να πηγαίνουν πιο γρήγορα τα χρήματα στις επιχειρήσεις, χωρίς ενδιάμεσους και πολλές διαδικασίες.


Από την πλευρά του, ο κ. Βλαχόπουλος, ανέλυσε τις δράσεις που μελετά η τράπεζα και οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της για τη χρήση των πόρων του Ταμείου και τόνισε τη σημασία που δίνει η τράπεζα στη μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία. «Η Τράπεζα Πειραιώς πρωταγωνιστεί σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τις χρηματοδοτήσεις, διευκρίνισε ότι «το πρόβλημα στην Ελλάδα πολλές φορές δεν ήταν η ρευστότητα, αλλά ότι δεν υπήρχαν ώριμα έργα για να χρηματοδοτηθούν» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για άρνηση δανειοδοτήσεων σε ΜμΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ μία τράπεζα που να αρνείται χρηματοδότηση» και αποκάλυψε ότι τα μισά δάνεια που έδωσε φέτος η Τράπεζα Πειραιώς ήταν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

«Οι τράπεζες έχουν όλη τη διάθεση να μοιράσουν τα χρήματα όπου υπάρχουν αξιόχρεες εταιρείες», κατέληξε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ