Skip to main content

IOBE: Αναπτυξιακό έλλειμμα στην πολιτική της κυβέρνησης

Σημαντικές ελλείψεις στο αναπτυξιακό σκέλος της οικονομικής πολιτικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση διαπιστώνει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Τάκης Πο
Σημαντικές ελλείψεις στο αναπτυξιακό σκέλος της οικονομικής πολιτικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση διαπιστώνει ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Τάκης Πολίτης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε προσυνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και της Eurobank, με τίτλο «Περιφερειακή Ανάπτυξη-Βιομηχανία», ενόψει του συνεδρίου ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020.

Όπως είπε, για μια ακόμη φορά η δημοσιονομική προσαρμογή επιχειρείται κυρίως με αύξηση εσόδων και όχι με δραστικό περιορισμό των δαπανών: «Αντίθετα με όλες τις χώρες Ε.Ε., στην Ελλάδα αυξάνεται σημαντικά το φορολογικό βάρος για επιχειρήσεις και εργαζομένους, με αρνητικό αποτέλεσμα σε προσφορά/ζήτηση». Ο κ. Πολίτης ζήτησε σταθερότητα και συνέχεια του φορολογικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί σήμερα στοιχείο αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις, αλλά και εξορθολογισμό του. Παράλληλα, εισηγήθηκε κωδικοποίηση του θεσμικού πλαισίου, υπενθυμίζοντας το υψηλό κόστος συμμόρφωσης στις διοικητικές πράξεις (έως και 7% ΑΕΠ). Ζήτησε ακόμη τη δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, στο πρότυπο των ΚΕΠ.

«Εσωστρεφής η ελληνική μεταποίηση»

Ο κ. Πολίτης επεσήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ελληνικής βιομηχανίας και προσαρμογής της στον διεθνή ανταγωνισμό, κάτι που όμως δεν συμβαίνει, διότι η ελληνική μεταποίηση «είναι εσωστρεφής και μόνο το 30% της παραγωγής πωλείται έξω». Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι οι απαιτούμενες προσαρμογές είναι οι εξής: εκσυγχρονισμός μεθόδων παραγωγής, διεύρυνση παραγωγής δυναμικότητας για την παραγωγή νέων προϊόντων, κατάρτιση σε νέες τεχνολογίες, εφαρμογή καινοτομιών σε παραγωγή/διοίκηση, ανάπτυξη τεχνολογίας μέσα στην εταιρία, έρευνες αγοράς/διαφημιστικές εκστρατείες, ανάπτυξη κέντρων/δικτύων διανομής και στρατηγικές συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά στη Β. Ελλάδα, ο κ. Πολίτης επεσήμανε ότι αυτή παρουσιάζει σημαντική εξειδίκευση στη βιομηχανία (στις τρεις περιφέρειές της παράγεται το 24% του συνολικού ελληνικού βιομηχανικού προϊόντος). «Κλειδί για την περιοχή είναι οι εκτεταμένες προσαρμογές που θα αναβαθμίσουν την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε.

Μπακατσέλος: «Μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον»

Τα αίτια της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, που σχετίζονται κυρίως με το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το έλλειμμα υποδομών στην περιφέρεια και τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στην εργατική/φορολογική νομοθεσία, επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος. Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 109η μεταξύ 183 χωρών στον γενικό δείκτη διευκόλυνσης επιχειρηματικής δραστηριότητας του IFC, στην έκθεση «Doing Business 2010» και 140ή στον δείκτη που αφορά στον απαιτούμενο χρόνο για έναρξη μιας επιχείρησης. Πρόσθεσε ότι για τη δικαστική επίλυση εμπορικών διαφορών, στην Ελλάδα απαιτούνται 819 ημέρες, έναντι 462,4 ημερών στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Επανέλαβε ότι η έλλειψη υποδομών αναγκάζει μία στις επτά βορειοελλαδικές επιχειρήσεις να «κατηφορίζουν» προς Αθήνα τουλάχιστον δέκα φορές ετησίως, προκειμένου να διεκπεραιώσουν υποθέσεις. Τόνισε ότι το κράτος πρέπει να απλουστεύσει διαδικασίες, να αποκεντρώσει υπηρεσίες και να πατάξει τη διαφθορά. «Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις, αλλά δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Τώρα ή ποτέ», κατέληξε.