Σάββατο 6 Ιουνίου 2020
x

ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΜΕΛΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ

Δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής δρομολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τόνισαν ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Σωκράτης Φάμελλος, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν με αγρότες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Αναφερόμενος στο αγροτικό ρεύμα των γεωτρήσεων, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, προκειμένου να «δούμε με ποιον τρόπο, έχουμε και συγκεκριμένη πρόταση, θα διασφαλίσουμε ότι για την απώλεια μιας ή δύο δόσεων δεν θα καταπίπτει η ρύθμιση».

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παροχή περαιτέρω κινήτρων για συμμετοχή των αγροτών στους συνεταιρισμούς, ενώ, μιλώντας για το ΑΤΑΚ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι φέτος θα ενέχει θέση πληροφοριακού στοιχείου και τα αγροτεμάχια θα δηλώνονται και θα υπάρχουν κανονικά στο ΟΣΔΕ, φτάνει να τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία όπως έγινε και πέρυσι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για πρωτοβουλία ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων έκανε λόγο από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή των αγροτών σε αυτές θα τους παρέχει μείωση κόστους στην άρδευση έως και 50%.

Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψει οποιαδήποτε επιδότηση από τους δασικούς χάρτες, κάτι το οποίο και είχαμε δηλώσει εξαρχής». Τόνισε ότι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σε ένα ποσοστό 85% αυτών των εγγράφων έχουν παραληφθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα δασαρχεία έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες των επιχορηγήσεων ενισχύσεων και έχουν καταβληθεί κιόλας».

Την απογοήτευσή τους, καθώς περίμεναν λύσεις στα προβλήματά τους, εξέφρασαν οι αγρότες, καθώς δεν έλαβαν ουσιαστικές λύσεις, παρά μόνο δεσμεύεις για παρεμβάσεις με χρονοδιάγραμμα. «Φεύγουμε με άδεια χέρια. Ό,τι έχουν πει τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν βγαίνει με τίποτα» τόνισε ο αγρότης από την Επανομή Γιώργος Τσώνης, προσθέτοντας πως «ήρθαμε εδώ, 1.000 χιλιόμετρα, και θα φύγουμε με άδεια τα χέρια, δε μας έδωσαν τίποτα».

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης και Ολυμπία Τελιγιορίδου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ