Skip to main content

Στα κάγκελα οι Δραμινοί επιχειρηματίες για τα μακεδονικά προϊόντα

Οι επιχειρήσεις μας θα βουλιάξουν στις Πρέσπες, τονίζει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας – Επιστολή στη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

Αναστάτωση επικρατεί στην επιχειρηματική κοινότητα της Δράμας σχετικά με το μέλλον των «μακεδονικών» εμπορικών σημάτων, μετά και την πρόσφατη παρουσίαση «μακεδονικών κρασιών» από τη Βόρεια Μακεδονία στη διεθνή έκθεση Prowein και τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων οινοποιών.

Στην περιοχή υπάρχουν οκτώ μεγάλα οινοποιεία, με πιο διάσημα το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη και το Κτήμα Νίκου Λαζαρίδη, των οποίων τα προϊόντα έχουν μακεδονική ταυτότητα, καθώς είναι κατοχυρωμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προϊόντα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης). Εκτός από τα οινοποιεία υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις που φέρουν τον όρο «μακεδονικό/ή», όπως η Μακεδονική Μικροζυθοποιία και η Μακεδονική Ποτοποιία, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανο Γεωργιάδη, ενδέχεται να πέσουν θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού από εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Γεωργιάδης, που είναι εκπρόσωπος εξωστρέφειας και διεθνών σχέσεων στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), έχει στείλει ήδη επιστολή στον πρόεδρο του φορέα, Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον οποίο καλεί να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα των εμπορικών σημάτων. «Πολλά προϊόντα της Μακεδονίας θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προχωρήσει γρήγορα σε επιθετική πολιτική αναγνώρισης και να έχει δώσει λύσεις στο πρόβλημα. Ωραίες οι ιδεολογίες, αλλά όταν φτάνουμε στο σημείο της αποτίμησης, δηλαδή ποιος πληρώνει το μάρμαρο κανείς δεν ενδιαφέρεται», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε στην έκθεση Prowein, ο κ. Γεωργιάδης καταγγέλλει τους Γερμανούς διοργανωτές για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών. «Ο οργανισμός που ανέλαβε τη διοργάνωση της Prowein είναι εποπτευόμενος από το γερμανικό κράτος. Όταν οι Έλληνες οινοποιοί διαμαρτυρήθηκαν για τα “Wines of Macedonia”, τους απάντησαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν θέλουν, γιατί οι γερμανικές εταιρείες αγοράζουν το φθηνό κρασί των Σκοπιανών και το μεταπωλούν ως “μακεδονικό”. Υπάρχει ζήτημα παραβίασης της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα προϊόντα ΠΓΕ από την ίδια τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της τα συγκεκριμένα προϊόντα», τόνισε.

«Ο Μίχαλος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Είχα επισημάνει τόσο στη διευρυμένη διοικητική επιτροπή της Κοζάνης όσο και στη διοικητική επιτροπή της Αθήνας, ότι θα τα ζητήματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών θα τα βρούμε μπροστά μας και ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις ήρθε το χτύπημα στην Prowein. Πρέπει να περιμένουμε να μας θάψουν τις επιχειρήσεις και μετά να κινηθούμε; Υπάρχει περίπτωση μία επιχείρηση να αντέξει τρία χρόνια αθέμιτου ανταγωνισμού, μέχρι να καταλήξουν οι διακρατικές επιτροπές; Η κοροϊδία πάει σύννεφο», επεσήμανε.