Skip to main content

Υπ. Εργασίας για νέες άδειες νόσησης λόγω Covid: Ρεσιτάλ υποκρισίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Εδώ και δεκαετίες, ισχύει ότι τις τρεις πρώτες ημέρες ασθενείας καταβάλλεται μόνο το 50% της αμοιβής» αναφέρει το υπουργείο.

«Το καθεστώς αποζημίωσης για τις νέες άδειες νόσησης, λόγω COVID, είναι ευθυγραμμισμένο με το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ασθενείας που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα, εδώ και δεκαετίες, ισχύει ότι τις τρεις πρώτες ημέρες ασθενείας καταβάλλεται μόνο το 50% της αμοιβής του εργαζομένου από τον εργοδότη και από την τέταρτη μέρα ενεργοποιείται το επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ και πλέον καταβάλλεται το σύνολο της αμοιβής για την άδεια ασθενείας» διευκρινίζει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και διερωτάται: «Αυτά δεν τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις για όλες τις άδειες ασθενείας που χορηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, όταν ήταν στην κυβέρνηση;. Γιατί λοιπόν τώρα δημιουργούν θόρυβο που εφαρμόζεται το καθεστώς αυτό για τις νέες άδειες; Και έχουν το θράσος να μιλούν για περικοπές μισθών!».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν διαφωνούσε με το καθεστώς αυτό, ας το είχε καταργήσει. Εφόσον όμως το διατήρησε και το εφάρμοσε, δεν μπορεί σήμερα να κουνάει το δάχτυλο» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Όμως, κάνουν θόρυβο και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, γιατί θέλουν να αποκρύψουν ότι:

Πρώτον, ότι και οι δύο άδειες που θεσπίζονται είναι καινούργιες και χορηγούνται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες ασθενείας είτε των ίδιων των εργαζομένων είτε των παιδιών τους.

Δεύτερον, ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία που μπορεί να παρασχεθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη. Αυτή θεωρείται κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις για την άδεια ασθενείας.

Τρίτον, ότι δίνονται με πολύ γρήγορες διαδικασίες, αφού για τη λήψη τους αρκεί η προσκόμιση του θετικού rapid test και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Τέταρτον, ότι ο εργαζόμενος γονέας μπορεί να αξιοποιήσει και μια σειρά υφιστάμενων και νέων αδειών που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα (γονική άδεια, άδεια φροντιστή, άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας)».

«Αυτά προσπαθεί να αποσιωπήσει και να διαστρεβλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεμάτων» επισημαίνει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων