Skip to main content

ΗΠΑ: 778.000 άτομα υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας

Οι Αμερικανοί που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε 778.000 - Υπό πίεση η οικονομία.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε 778.000, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία και η αγορά εργασίας παραμένουν υπό πίεση καθώς οι περιπτώσεις κοροναϊών αυξάνονται και ο κρύος καιρός αυξάνει τους κινδύνους.

Η έκθεση του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη ανέφερε ότι οι αξιώσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν από 748.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Πριν τον ιό, οι εβδομαδιαίες αξιώσεις ενέρχονταν συνήθως σε περίπου 225.000. Έφτασαν τα 6,9 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας τον Μάρτιο πριν πέσουν αλλά παραμένουν ιστορικά υψηλά περισσότερο από οκτώ μήνες αργότερα, με πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανοίξουν ξανά πλήρως.

Ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να λαμβάνουν παραδοσιακά επιδόματα ανεργίας είναι τώρα 6,1 εκατομμύρια, από λιγότερα από 1,7 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είχε μειωθεί για μήνες.  Δείχνει όμως ότι πολλοί άνεργοι έχουν εξαντλήσει την κρατική τους βοήθεια ανεργίας - η οποία συνήθως λήγει μετά από έξι μήνες - και έχουν μεταβεί σε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα εκτεταμένων παροχών που διαρκεί 13 ακόμη εβδομάδες.

Επιπλέον, η πανδημία απειλεί να επιταχύνει το ρυθμό των απολύσεων καθώς περισσότερα κράτη και περιοχές περιορίζουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και εξουσιοδοτούν λιγότερες ώρες, ελαστικό ωράριο και μικρότερες δυνατότητες λειτουργάς για εστιατόρια, μπαρ και άλλες επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι κυβερνήσεις, πολλοί Αμερικανοί είναι πιθανό να μείνουν στο σπίτι - και μακριά από τις τοπικές επιχειρήσεις - μέχρι να αισθανθούν ξανά ασφαλείς.

Το συνεδριακό συμβούλιο, μια ομάδα επιχειρηματικών ερευνών, ανέφερε την Τρίτη ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποδυναμώθηκε το Νοέμβριο, μειώθηκε από τις προσδοκίες για τους επόμενους έξι μήνες. Η εταιρεία δεδομένων Womply λέει ότι το 21% των μικρών επιχειρήσεων έκλεισαν στις αρχές αυτού του μήνα, αντικατοπτρίζοντας μια σταθερή αύξηση από το ποσοστό του 16% του Ιουνίου.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις τοπικές επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 27% αυτό το μήνα από πριν από ένα χρόνο, σημειώνοντας επιδείνωση από μια πτώση 20% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Womply. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξηθεί σε πάνω από 170.000 την ημέρα, από λιγότερους από 35.000 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η άφιξη του χειμώνα και του κρύου σε μεγάλο μέρος της χώρας θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση υγείας, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.