Skip to main content

ΗΠΑ-Αμβλώσεις: Ποιες πολιτείες έχουν ήδη επιβάλει απαγορεύσεις και ποιες θα ακολουθήσουν

Περίπου οι μισές από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανοίξουν τον δρόμο για επιβολή μεγαλύτερων περιορισμών στις αμβλώσεις

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, όπου οι «συντηρητικοί» δικαστές διατηρούν πια την πλειοψηφία (είναι οι έξι από τους συνολικά εννέα), ανέτρεψε χθες την ιστορική απόφαση Roe v. Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από πέντε δεκαετίες, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Σημειώνεται πως ακόμη και πριν από τη χθεσινή απόφαση, υπήρχαν αμερικανικές πολιτείες που είχαν επιχειρήσει να θεσπίσουν περιορισμούς, σε πολιτειακό επίπεδο, κατά του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, περιορισμούς που όμως εκκρεμούσαν ως προς την υλοποίησή τους καθώς αμφισβητούνταν νομικά λόγω του παλαιότερου υφιστάμενου καθεστώτος.

Ωστόσο πλέον, στον απόηχο της απόφασης της 24ης Ιουνίου, τα χέρια των Αρχών στις εν λόγω (πλειοψηφικά «ρεπουμπλικανικές») Πολιτείες απελευθερώνονται. Επί της ουσίας άλλωστε, αυτό που αλλάζει πια στις ΗΠΑ είναι πως θα είναι στο εξής οι μεμονωμένες Πολιτείες εκείνες που θα αποφασίζουν, με τους δικούς της νόμους η καθεμιά, εάν θα επιτρέπουν τις αμβλώσεις, μέσα σε ποία χρονικά όρια και υπό ποίες προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της απόφασης Roe v. Wade του 1973, είχε διασφαλιστεί συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση μέσα στις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης.

Οι New York Times καταγράφουν τις εξελίξεις σε καθεμιά από τις συνολικά 50 πολιτείες των ΗΠΑ, στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Περίπου οι μισές από αυτές τις πολιτείες αναμένεται το προσεχές διάστημα να ανοίξουν τον δρόμο σε πολιτειακό επίπεδο, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, για την επιβολή μεγαλύτερων περιορισμών στις αμβλώσεις ή ακόμη και για την πλήρη απαγόρευση αυτών.

Οι αμβλώσεις έχουν πλέον απαγορευθεί σε τουλάχιστον εννέα πολιτείες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν σχετικές απαγορεύσεις και σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Σχετικοί νόμοι ενεργοποιήθηκαν σε οκτώ πολιτείες την Παρασκευή, αμέσως μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικές απαγορεύσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε: Γιούτα, Οκλαχόμα, Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Κεντάκι, Άρκανσο, Μιζούρι, Νότια Ντακότα και Ουισκόνσιν.

Σχετικές απαγορεύσεις ή μεγαλύτεροι περιορισμοί αναμένεται όμως να επιβληθούν κατά πάσα πιθανότητα το προσεχές διάστηκα και σε: Τέξας, Μισισιπή, Φλόριντα, Τενεσί, Οχάιο, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα, Αϊνταχο, Αριζόνα, Ουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια.

Ενώ ως αβέβαιο (ανάλογα με τις εκλογικές εξελίξεις) παρουσιάζεται το μέλλον σε: Μοντάνα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Αϊοβα, Μίσιγκαν, Ιντιάνα, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα.

Φωτογραφία: ΑΡ