Skip to main content

ΗΠΑ: Αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ήρθε η στιγμή για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την Κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ στα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την Κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας και ασφαλείας για το Κράτος του Ισραήλ και για την Περιφερειακή Σταθερότητα!», τόνισε ο Τραμπ με tweet.

Πριν από δύο εβδομάδες, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά δεν χαρακτήρισε τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ», αλλά μια περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται πως ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Η προσάρτηση της περιοχής το 1981 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέτζαμιν Νετανιάχου έσπευσε να ευχαριστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο. «Σε μια περίοδο που το Ιράν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως πλατφόρμα για να καταστρέψει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνωρίζει με τόλμη την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν. Σ' ευχαριστούμε, πρόεδρε Τραμπ", έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

Σύμφωνα με το Reuters, η αναγνώριση αυτή εκ μέρους της Ουάσινγκτον σηματοδοτεί μια πολύ σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική, μία μόλις εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ και να μιλήσει στο συνέδριο του λόμπι American Israel Public Affairs Committee, που προωθεί πολιτικές υπέρ του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος διεκδικεί μια νέα πρωθυπουργική θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, πίεζε τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την εθνική κυριαρχία της χώρας του στα Υψώματα του Γκολάν.