Skip to main content

ΗΠΑ: Ανθρωποκτονία ο θάνατος του Μπρουκς

Ο θάνατος του Αφροαμερικανού Ρ. Μπρουκς στην Ατλάντα από λευκούς αστυνομικούς κλιμακώνει την ήδη έκρυθμη κατάσταση στις ΗΠΑ.

Ένα ακόμα όνομα προσέθεσαν στα συνθήματά τους όσοι διαδηλώνουν στις ΗΠΑ και το εξωτερικό κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Ο αφροαμερικανός Ρέισαρντ Μπρουκς έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς στην Ατλάντα. Ήδη το βίντεο της σύλληψης και των πυροβολισμών που δέχθηκε πισώπλατα ο 27χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Σε αυτό βλέπουμε τον Ρέισαρντ Μπρουκς, ο οποίος ήταν μεθυσμένος, να προβάλλει αντίσταση στους αστυνομικούς, να προσπαθεί να διαφύγει και από ότι φαίνεται να στρέφει σε έναν από αυτούς συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (τέιζερ).

«Σε αυτό το σημείο ο αστυνομικός τραβά το περίστροφο από τη θήκη του, πυροβολεί, πετυχαίνει τον Μπρουκς και εκείνος πέφτει στο έδαφος», δηλώνει ο Βικ Ρέινχολτς, ο οποίος διερευνά την υπόθεση εκ μέρους του της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας FBI.

«Δεν συνιστούσε απειλή για κανένα»

Μερικές μόνο ώρες μετά το συμβάν ο 27χρονος Αφροαμερικανός άφηνε τη τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Η αμερικανική εισαγγελία χαρακτήρισε το θάνατο του Ρέισαρντ Μπρουκς ανθρωποκτονία και εξετάζει να απευθύνει στον αστυνομικό την κατηγορία της δολοφονίας. Προηγουμένως, ωστόσο, πρέπει να εξεταστούν μάρτυρες, δήλωσε ο εισαγγελέας της περιφέρειας Πολ Χάουαρντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο 27χρονος δεν συνιστούσε απειλή για κανένα και ότι το γεγονός ότι η κατάσταση εκτροχιάστηκε δείχνει ότι, πιθανότατα, η αντίδραση του αστυνομικού να ήταν υπερβολική.

Από τη πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας Μπρουκς Κρις Στιούαρτ δήλωσε σχετικά στο CNN:«Αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί. Γιατί ο αστυνομικός δεν μίλησε ήρεμα με τον Ρέισαρντ Μπρουκς, συστήνοντάς του να πάρει ένα ταξί αφού είχε πιεί για να γυρίσει στο σπίτι του;»

Ως αντίδραση στο θάνατο ενός ακόμα Αφροαμερικανού εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ατλάντα το Σαββατοκύριακο απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο και έβαλαν φωτιά στο εστιατόριο, μπροστά στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Ρέισαρντ Μπρουκς. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 40 συλλήψεις. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Κάτριν Μπραντ (ARD), dpa, CNN

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle