Skip to main content

ΗΠΑ: Αντιδράσεις ομογενών βουλευτών για ενδεχόμενη πώληση F16 στην Τουρκία

Οι Ρεπουμπλικανοί ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη δημοσίευσαν μια σκληρή ανακοίνωση μετά τις υποσχέσεις Μπάιντεν.

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις από ομογενείς βουλευτές στις ΗΠΑ σχετικά με τις υποσχέσεις Μπάιντεν περί προμήθειας της Τουρκίας με τα μαχητικά F-16.

Οι Ρεπουμπλικανοί ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη δημοσίευσαν μια σκληρή ανακοίνωση, όπως μεταδίδει ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Ουάσιγκτον.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το θέμα της συνεχιζόμενης επιθετικότητας και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και είχε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφοβισμό χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Παραμένουμε σταθερά αντίθετοι σε οποιαδήποτε πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας στους συναδέλφους μας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενότερος από ποτέ και εναπόκειται στο Κογκρέσο να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδος ενάντια σε κάθε είδους επιθετικότητα, είτε αυτή προέρχεται από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία είτε από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία, που συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν για την πώληση των F-16 στην Τουρκία

«Είπα στον Ερντογάν αυτό που του είχα πει και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πωληθούν, αλλά και να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα… όμως το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει… Νομίζω μπορούμε να το πετύχουμε» είπε νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε για την πώληση F-16 στην Τουρκία.