Skip to main content

Δολοφονία Φλόιντ: Απαγόρευση κυκλοφορίας και εθνοφρουρά στους δρόμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 26 Πολιτείες των ΗΠΑ κατέβασαν στον δρόμο την Εθνοφρουρά, με περισσότερα από 17.000 μέλη της να απαντούν σε περιστατικά βίας.

Εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από χέρια αστυνομικού, σχεδόν στο σύνολο της αμερικανικής Επικράτειας στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του CNN, παρότι σε πολλές περιπτώσεις οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται ειρηνικά, η βία και τα έκτροπα έχουν προκαλέσει σκηνικό πολέμου σε δεκάδες πόλεις, που επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις.

Περίπου 4.000 πολίτες συνελήφθησαν στις ΗΠΑ από την Τρίτη, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ενώ δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τους διαδηλωτές. «Έχουμε αξιωματικούς με σπασμένα κόκαλα και μελανιές» σημείωσε ο επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία 26 Πολιτείες των ΗΠΑ κατέβασαν στον δρόμο την Εθνοφρουρά, με περισσότερα από 17.000 μέλη της να απαντούν σε περιστατικά βία, που προκύπτουν στο περιθώριο ειρηνικών διαδηλώσεων για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Η αστυνομία της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από 400 διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των αναταραχών το βράδυ της Κυριακής σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ. Η Σάντα Μόνικα είναι μια από τις πόλεις των ΗΠΑ που επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 το μεσημέρι για την επιχειρηματική ζώνη και από τις 4 το απόγευμα για τις υπόλοιπες περιοχές της πόλης.

Και στην Ουάσιγκτον οι συλλήψεις ήταν δεκάδες, με τις Αρχές να αναφέρουν που προσήγαγαν 88 διαδηλωτές που προκαλούσαν φθορές με αφορμή τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, σε 44 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βίαια επεισόδια, ενώ ορισμένοι κατηγορούνται και για διαρρήξεις και πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν καθώς έσπασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Και ο Δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μάριελ Μπόουζερ ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο ημέρες, η οποία θα τίθεται σε εφαρμογή από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας.

Συνολικά, τουλάχιστον 40 αμερικανικές πόλεις επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, η απαγόρευση παραβιάζεται από τους διαδηλωτές.