Skip to main content

ΗΠΑ: Απέλυσαν δασκάλα στη Φλόριντα λόγω ομοφυλοφιλίας

Όταν η απόλυση έγινε ευρύτερα γνωστή και το θέμα πήρε έκταση, το σχολείο γνωστοποίησε τους πραγματικούς λόγους της απομάκρυνσης.

Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η απόφαση των διοικούντων ένα ιδιωτικό σχολείο στη Φλόριντα να απολύσουν μια δασκάλα με την πρόφαση πως είναι ομοφυλόφιλη και έχει  «αμαρτωλό παρελθόν».

Ο λόγος για την 37χρονη Μόνικα Τόρο Λισάντρο, που προχώρησε σε καταγγελία αναφέροντας τον λόγο απομάκρυνσης από το δημοτικό σχολείο στο οποίο εργαζόταν. Όπως είπε, ένας γονιός διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη ζωή που κάνει, αφού διατηρεί σχέση με άλλη γυναίκα και δεν μπορούν οι δυο τους να κάνουν κάτι περισσότερο παρά να απολαμβάνουν το σεξ.

«Κάποιοι μας κατήγγειλαν ότι διατηρείς σχέση με μια γυναίκα, ότι συμμετέχεις σε παρελάσεις Pride και ότι στη σχολή χορού σου λαμβάνουν χώρα ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες» υποστηρίζει η δασκάλα πως της μεταφέρθηκε από τους διευθύνοντες το σχολείο.

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian» δημοσιοποίησε δηλώσεις της Λισάντρο:  «Έμοιαζε σαν να ήμουν βρόμικη. Τους είπα "ναι, είναι αλήθεια" και εκείνοι είπε: "δεν μπορείς να δουλεύεις εδώ". Μου μίλησαν για αμαρτία και για το πώς δεν θα επέτρεπαν ούτε σε έναν μοιχό να εργαστεί στο σχολείο. Μου είπαν ότι, αν δεν επιδιδόμουν σε ομοφιλοφυλικές δραστηριότητες, θα μπορούσα να παραμείνω ως δασκάλα. Περίμενα να μου πουν από λεπτό σε λεπτό ότι θα πήγαινα στην κόλαση».

Η 37χρονη, όταν άκουσε την απόφαση της απόλυσής της και το αιτιολογικό της, ξέσπασε σε κλάματα. Μάλιστα, ο διευθυντής της  είπε πως για να μην ντροπιαστεί η ίδια και για να μη θιχτεί η υπόληψη του σχολείου έπρεπε να διδάξει για ακόμα μία μέρα και κατόπιν να ισχυριστεί πως θα παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους.

Ωστόσο, όταν η απόλυση έγινε ευρύτερα γνωστή και το θέμα πήρε έκταση, το σχολείο γνωστοποίησε τους πραγματικούς λόγους της απομάκρυνσης. «Το σχολείο απαιτεί όλο το διδακτικό προσωπικό να συμφωνεί και να συμμορφώνεται με τη θέση μας για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, που βασίζεται στη διδαχή της Βίβλου που ζητά από όλους τους χριστιανούς να απέχουν από σεξουαλικές δραστηριότητες, εκτός της επαφής ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, στο πλαίσιο του γάμου».

Σε κάθε περίπτωση, η δασκάλα ξεκαθάρισε πως δεν είχε οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση από το σχολείο, ενώ η νομοθεσία της Φλόριντα δεν δίνει τη δυνατότητα στη 37χρονη να διεκδικήσει τη δουλειά της, καθώς μόλις 21 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομοθετήσει για τις διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού.