Skip to main content

ΗΠΑ: Από το διάστημα θα ψηφίσουν τέσσερις Αμερικανοί αστροναύτες

Στο Τέξας, όπου έχουν τη βάση τους οι αστροναύτες υιοθετήθηκε το 1997 ένας νόμος που προβλέπει ακριβώς τη διαδικασία για τη «διαστημική ψήφο».

Από το διάστημα θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου τέσσερις Αμερικανοί αστροναύτες, οι οποίοι θα αναχωρήσουν εντός των επόμενων ημερών με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Οι κανονισμοί για τις ψηφοφορίες διαφέρουν από Πολιτεία σε Πολιτεία, συχνά μάλιστα και από τη μία κομητεία στην άλλη. Ωστόσο στο Τέξας, όπου έχουν τη βάση τους οι Αμερικανοί αστροναύτες, υιοθετήθηκε το 1997 ένας νόμος που προβλέπει ακριβώς τη διαδικασία για τη «διαστημική ψήφο».

Οι εκλογικές αρχές του Χιούστον, όπου βρίσκεται το διαστημικό κέντρο Τζόνσον, δημιούργησαν ηλεκτρονικά, κρυπτογραφημένα ψηφοδέλτια που στέλνονται στους αστροναύτες μέσω της NASA. Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αστροναύτες λαμβάνουν επίσης τους προσωπικούς, μοναδικούς κωδικούς τους που τους επιτρέπουν να ανοίξουν, να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν τον ψηφοδέλτιο στη Γη, στις αρχές της κομητείας τους, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station, ISS) χρειάζεται μόλις 90 λεπτά για να κάνει μία πλήρη περιστροφή της Γης, προσφέροντας μία εντυπωσιακή θέα στα μέλη του πληρώματός του.

Ο ISS δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από έξι κοσμοναύτες κάθε φορά, με τους περισσότερους να μένουν εκεί για περίπου έξι μήνες.