Skip to main content

ΗΠΑ: Εκλογικό Θρίλερ στην Τζόρτζια για τον έλεγχο της Γερουσίας

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας τότε το σώμα πρακτικά θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σε θρίλερ εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στην Τζόρτζια. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται και τις δύο έδρες για να αποσπάσουν τον έλεγχο του σώματος της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους και ενώ αρχικά είχαν πάρει μικρό προβάδισμα, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να το ανατρέψουν.

Αν και στο 85% της καταμέτρησης των ψήφων η γερουσιάστρια Κέλι Λέφλερ βρέθηκε να προηγείται με το 50,9% των ψήφων έναντι του αιδεσιμότατου Ράφαελ Γουόρνοκ (49,1%), στι 95% τα δεδομένα ανατράπηκαν εκ νέου με τον Δημοκρατικό να παίρνει ξανά μικρό προβάδισμα και να προηγείται στο 95% με 53,31%  έναντι 49,69% της Κέλι Λεφλέρ.

Σε ό,τι αφορά τη μάχη Πέρντιου-Όσοφ , ο Ρεπουμπλικάνος πέρασε μπροστά και διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Δημοκρατικού.

Οι αναμετρήσεις αναμένονταν πολύ αμφίρροπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Edison Research.

Η επαναληπτική ψηφοφορία — πρόκειται για ιδιαιτερότητα της εκλογικής νομοθεσίας στην Τζόρτζια — χρειάστηκε να διεξαχθεί επειδή κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων την 3η Νοεμβρίου. Κρίνει ποιο από τα δύο κόμματα, οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα ελέγχει τη Γερουσία και άρα, εν πολλοίς, την τύχη της νομοθετικής πτυχής της πολιτικής ατζέντας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται και τις δύο έδρες για να αποσπάσουν τον έλεγχο του σώματος από τους Ρεπουμπλικάνους. Εάν ο αιδεσιμότατος Γουόρνοκ και ο Όσοφ, πρώην δημοσιογράφος, δεν τα καταφέρουν, το GOP θα μπορεί πρακτικά να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του πρώην αντιπροέδρου, που αναμένεται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου.