Skip to main content

ΗΠΑ: Εντός ολίγων μηνών η οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους

Ο Αμερικανός επιτετραμμένος τόνισε πως αν η Δαμασκός δεν αλλάξει συμπεριφορά, θα είναι δύσκολο να «αποτραπεί η αναγέννηση του ΙΚΙΛ»

Εντός «ολίγων μηνών» θα υπερισχύσουν επί των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη Συρία και θα αποσπάσουν τα τελευταία εδάφη που κατέχει η εξτρεμιστική οργάνωση, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για τη Συρία, ο Τζέιμς Τζέφρι.

 Ο Τζέφρι, ο ειδικός επιτετραμμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόνισε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει καμιά αμερικανική οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Συρίας εάν η συριακή κυβέρνηση δεν αλλάξει θεμελιωδώς τη συμπεριφορά της. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον αξιώνει να αποχωρήσουν από τη συριακή επικράτεια όλες οι δυνάμεις του Ιράν και οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ο πρέσβης Τζέφρι ανέφερε ότι η «διαρκής ήττα» του ισλαμικού Κράτους  που οραματίζεται θα σημάνει ότι η οργάνωση αυτή δεν θα μπορέσει ποτέ να επανεμφανιστεί, είτε ως αντάρτικο, είτε με πυρήνες εν υπνώσει, όπως στην περίπτωση του Ιράκ.

Ο Αμερικανός επιτετραμμένος τόνισε πως αν η Δαμασκός δεν αλλάξει συμπεριφορά, θα είναι δύσκολο να «αποτραπεί η αναγέννηση του ΙΚΙΛ εν μέσω του χάους» στη Συρία. Ο Τζέφρι χρησιμοποίησε το ακρώνυμο της παλιότερης ονομασίας του ΙΚ («Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε»).

Δεν απάντησε ωστόσο στην ερώτηση πότε αναμένει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν εντελώς από τη συριακή επικράτεια. Στη Συρία επιχειρούν περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, κυρίως στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, που βοηθούν την κουρδοαραβική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ήττα του ΙΚΙΛ εκτός αν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στο καθεστώς και θεμελιώδης αλλαγή του ρόλου του Ιράν στην περιοχή», επέμεινε ο Τζέφρι, απαιτώντας να αποχωρήσουν οι ιρανικές δυνάμεις από τη Συρία. Οι ΗΠΑ θεωρούν την παρουσία του Ιράν «απειλή» για τους εταίρους τους και τους συμμάχους τους στην περιοχή, ιδίως για το Ισραήλ, την Τουρκία και την Ιορδανία, πρόσθεσε ο Αμερικανός επιτετραμμένος.