Skip to main content

ΗΠΑ: Επικίνδυνος χαρακτηρίζεται ο Τραμπ που υπόσχεται μειώσεις φόρων

Ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει έδαφος με την εξαγγελία της οικονομικής του πολιτικής, την ώρα που δέχεται οικεία πυρά .

Το σχέδιό του για την οικονομία, που ενσωματώνει μεν την πάγια θέση των Ρεπουμπλικανών για λιγότερους φόρους αλλά κρατά σκληρή στάση στο ζήτημα του ελεύθερου εμπορίου, παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια «επανεκκίνησης» της εκστρατείας του εν μέσω δυσκολιών.

Εν τω μεταξύ η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Σούζαν Κόλινς από τη βορειοανατολική πολιτεία Μέιν είπε χθες ότι δεν θα ψηφίσει τον υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ανήκει στο ίδιο κόμμα.

"Δεν είναι μια απόφαση που παίρνω ελαφρά τη καρδία, γιατί είμαι δια βίου Ρεπουμπλικανή", είπε η Κόλινς, "αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εκφράζει τις ιστορικές ρεπουμπλικανικές αξίες, ούτε την συμμετοχική προσέγγιση στη διακυβέρνηση, που είναι αποφασιστικής σημασίας για την επούλωση των διχονοιών στη χώρα μας".
Η Κόλινς εξέφρασε την άποψή της σε άρθρο της στην εφημερίδα Washington Post.

Αλλά κατά του Τράμπ δήλωσαν ανοικτά και περισσότεροι από 50 πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας, σε επιστολή τους.

Μεταξύ των δριμύτατων κατηγοριών τους, οι συνυπογράφοντες είπαν, "Ο κ. Τραμπ στερείται του χαρακτήρα, των αξιών, και της εμπειρίας να γίνει πρόεδρος. Αποδυναμώνει το ηθικό κύρος των ΗΠΑ ως ηγέτιδας χώρας του ελεύθερου κόσμου. Φαίνεται να στερείται βασικών γνώσεων και πίστης που αφορούν το σύνταγμα των ΗΠΑ, τους αμερικανικούς νόμους και τους αμερικανικούς θεσμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ανεξιθρησκεία, η ελευθερία του τύπου, και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη". Πρόσθεσαν, μεταξύ άλλων, ότι είναι "πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει επικίνδυνο πρόεδρο και θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική πολιτική και την ευημερία της χώρας μας".

"Κανένας από εμάς δεν θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ", τονίζεται στη δήλωση, η οποία σημειώνεται επίσης ότι μερικοί από τους υπογράφοντες έχουν αμφιβολίες και για την Δημοκρατική υποψήφια Χϊλαρι Κλίντον.

Την επιστολή των '50' χλεύασε ο Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλώντας τους "αποτυχημένη αφρόκρεμα της Ουάσιγκτον". "Αυτοί οι 'γνωρίζοντες', μαζί με τη Χίλαρι Κλίντον, είναι υπεύθυνοι γιατί πήραν καταστροφικές αποφάσεις της εισβολής του Ιράκ, γιατί επέτρεψαν Αμερικανούς να πεθάνουν στη Βεγγάζη, και γιατί επέτρεψαν την άνοδο της ISIS", είπε, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ για την οικονομία

Στο «ανανεωμένο» πρόγραμμά του για την οικονομία, ο Τραμπ παρουσίασε ένα πλαίσιο περικοπών στη φορολογία τόσο για επιχειρήσεις όσο και για εργαζόμενους. Επιτέθηκε δε στην Κλίντον πως οι οικονομικές της προτάσεις είναι απλά παράταση των προηγούμενων πολιτικών ηγεσίας υπό τους Δημοκρατικούς.

Η ομιλία του έγινε στο Ντιτρόιτ, πόλη σύμβολο του πλήγματος στην αμερικανική οικονομία που επέφερε η κρίση του '08. Διακόπηκε αρκετές φορές από παρευρισκόμενους που τον γιούχαραν (αν και αυτή τη φορά κράτησε την ψυχραιμία του).

Ο υποψήφιος έμεινε στη ρεπουμπλικανική γραμμή ενός απλοποιημένου πλαισίου τριπλής κλίμακας για το φόρο εισοδήματος. Μεταξύ των προτάσεων είναι και η αρκετά γενναία μείωση στο φόρο επιχειρήσεων (από το 35% στο 15%, όπως σημειώνουν οι New York Times).

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη αποτίμηση στον αμερικανικό Τύπο είναι ότι ο Τραμπ κυρίως με το πλαίσιο στη φορολογία προσπάθησε να τονίσει όσο περισσότερο μπορούσε τη συνέχιση της ρεπουμπλικανικής γραμμής στην οικονομική πολιτική, μαζί με ελαχιστοποίηση των κρατικών παρεμβάσεων. Το σημείο αυτό θεωρείται ότι έχει και τη διάσταση προσέγγισης με τον παραδοσιακό πυρήνα θέσεων του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ωστόσο, απέκλινε από την εξίσου σημαντική θέση των Ρεπουμπλικανών στο ζήτημα του διεθνούς εμπορίου, εκφράζοντας θέσεις στον αντίποδα του ελεύθερου εμπορίου.

"Ο αμερικανισμός κι όχι η παγκοσμιοποίηση θα είναι το νέο μας πιστεύω", είπε ο Τραμπ. "Η χώρα μας θα φτάσει σε νέα εκπληκτικά ύψη, ύψη που ίσως δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ ξανά" είπε, με το χαρακτηριστικό του ύφος.