Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
x

ΗΠΑ: ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΧΕΡΣΑΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Το μέτρο της κυβέρνησης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ισχύει από τις 22 Ιανουαρίου και θα αφορά ακόμη και διπλωμάτες και οδηγούς φορτηγών.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα απαιτούν οι συνοριακές αρχές των ΗΠΑ από οποιονδήποτε μη Αμερικανό πολίτη επιχειρεί να διασχίσει τα χερσαία σύνορα των ΗΠΑ, είτε από το Μεξικό είτε από τον Καναδά, αρχής γενομένης από τις 22 Ιανουαρίου. Το ίδιο θα ισχύει και για τη διά θαλάσσης είσοδο.

Το μέτρο αποτελεί απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και υποχρεώνει σε δύο μήνες να είναι εμβολιασμένοι όλοι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα, είτε είναι οδηγοί φορτηγών, είτε ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή μέλη υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης ή σωστικών συνεργείων.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης, η απαίτηση για επίδειξη αποδεικτικού πλήρους εμβολιασμού από όλους όσοι εισέρχονται διά ξηράς στη χώρα ευθυγραμμίζει τις σχετικές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον με εκείνες για τους τουρίστες, καθώς πριν τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ άνοιξαν τα σύνορά τους για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες ή άλλους επισκέπτες.

Η απόφαση, που αρχικά ελήφθη τον Οκτώβριο στο ανώτατο επίπεδο, δεν αφορά στους Αμερικανούς ούτε τους μόνιμους κατοίκους ΗΠΑ με έτερη ιθαγένεια, οι οποίοι μπορούν να επιστρέφουν στη χώρα ανεμβολίαστοι, αλλά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόσθετες εξετάσεις υγείας.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Ανεξάρτητων Οδηγών-Ιδιοκτητών Φορτηγών, Νορίτα Τέιλορ, επέκρινε την απόφαση Μπάιντεν, αποκαλώντας την παράδειγμα τού «πόσο τα αχρείαστα υποχρεωτικά μέτρα εμβολιασμού μπορούν να πετάξουν εκτός εργασίας έμπειρους ιδιοκτήτες-οδηγούς και ανεξάρτητους οδηγούς».

Η προθεσμία της 22ας Ιανουαρίου είναι πέρα από εκείνη που έχει θέση η κυβέρνηση Μπάιντεν σε εταιρίες για να απαιτούν από τους εργαζομένους τους ή να είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να ελέγχονται κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο το μέτρο αυτό καθυστερεί αντιμετωπίζοντας νομικές ενστάσεις, με αποτέλεσμα ο Λευκός Οίκος προς το παρόν να ενθαρρύνει απλώς τις επιχειρήσεις να επιβάλουν τον δικό τους υποχρεωτικό κανονισμό για εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία περίπου 47 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ παραμένουν ανεμβολίαστοι.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ