Skip to main content

ΗΠΑ: Κατά του σχεδίου Τραμπ η Γερουσία για πώληση όπλων στη Σ. Αραβία

Το πρώτο από τα 22 ψηφίσματα με στόχο να εμποδίσουν κάθε μία από αυτές τις πωλήσεις όπλων εγκρίθηκε με ψήφους 53 υπέρ και 45 κατά.

Η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε για να εμποδίσει το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ολοκληρώσει την πώληση όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, με πολλούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να γυρνούν την πλάτη στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Το πρώτο από τα 22 ψηφίσματα με στόχο να εμποδίσουν κάθε μία από αυτές τις πωλήσεις όπλων εγκρίθηκε με ψήφους 53 υπέρ και 45 κατά.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους πιστότερους υποστηρικτές του μεγιστάνα, βρισκόταν μεταξύ των επτά γερουσιαστών που κατέθεσαν 22 ψηφίσματα με στόχο να εμποδίσουν κάθε μία από αυτές τις πωλήσεις όπλων.

Μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες που είχαν έρθει από το Ριάντ, η οργή γερουσιαστών παραμένει στα ύψη. Ακόμη και μεταξύ ορισμένων πιστών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ που αγανάκτησαν από την ουδέτερη στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Τραμπ εκμεταλλεύτηκε τις έκτακτες προεδρικές εξουσίες, στα τέλη Μαΐου, προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να δώσει απευθείας εντολή για 22 πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και στο Ντουμπάι έναντι του ποσού των 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έκανε, μάλιστα, λόγο, προκειμένου να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή, για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία προκάλεσε η Τεχεράνη.

Αυτή η απόφαση πυροδότησε την αγανάκτηση στο Κογκρέσο, ακόμα και των πιστότερων συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ, που διατυπώνουν φόβους ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στην Υεμένη, από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται το Ριάντ.