Skip to main content

ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν 16,5 τόνοι κοκαΐνης αξίας 1 δισ. δολαρίων

Οι αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο μέλη του πληρώματος, τον Ιβάν Ντουράσεβιτς και τον Φονοφαάβ Τιαγκασά.

Οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές κατέσχεσαν 16,5 τόνους κοκαΐνης, αξίας που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, που εντόπισαν σε φορτηγό μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί στην ιστορία των ΗΠΑ, υπογράμμισε το υπουργείο Δικαιοσύνης χθες Τρίτη.

Στελέχη των ομοσπονδιακών, των πολιτειακών και των τοπικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου επιβιβάστηκαν τη Δευτέρα στο MSC Gayane κι εντόπισαν την κοκαΐνη που ήταν κρυμμένη σε επτά εμπορευματοκιβώτια, καταγράφει αναφορά που υπεβλήθη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο μέλη του πληρώματος, τον Ιβάν Ντουράσεβιτς και τον Φονοφαάβ Τιαγκασά. Οι δύο άνδρες ομολόγησαν στους αστυνομικούς ότι βοήθησαν να φορτωθεί η κοκαΐνη στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

"Αυτή η ποσότητα κοκαΐνης θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια — ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ — ανθρώπους", υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ουίλιαμ ΜακΣουέιν μέσω Twitter, αφού ανακοίνωσε την κατάσχεση χθες. Οι υπηρεσίες του υπολογίζουν ότι η αξία πώλησης της κοκαΐνης στον δρόμο ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια και πλέον.

Κατά δεδομένα της εφαρμογής για τον εντοπισμό πλοίων του Ρόιτερς, το φορτηγό πέρασε από τη Χιλή, το Περού, την Κολομβία και τον Παναμά τον περασμένο μήνα. Είχε τελικό προορισμό την Ευρώπη.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Mediterranean Shipping Company ανέφερε ότι είναι ενήμερη για το συμβάν και ότι έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τις αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να εμποδίσει τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η ποσότητα που κατασχέθηκε συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί στην ιστορία των ΗΠΑ: το 1989, κατασχέθηκε ποσότητα 21 τόνων κοκαΐνης στην Καλιφόρνια ενώ, την ίδια χρονιά, κατασχέθηκε ποσότητα 14 τόνων κοκαΐνης στο Τέξας.

Η κοκαΐνη παραμένει ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ναρκωτικά στις ΗΠΑ, χώρα όπου καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα της παράνομης διεγερτικής ουσίας αυτής στον πλανήτη, τονίζουν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι.

Στην έκθεσή της για το 2018, η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) τόνιζε ότι η χρήση κοκαΐνης συνέχισε να αυξάνεται το 2016 και το 2017, καθώς και ότι το 93% της κοκαΐνης που διακινείται στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κολομβία και άλλο ένα 4% από το Περού.

Το 2017, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιούσε στην έκθεσή του για τη διακίνηση ναρκωτικών παγκοσμίως ότι κατέγραφε "ανησυχητικές ενδείξεις" για το ότι "η χρήση και η διαθεσιμότητα κοκαΐνης στις ΗΠΑ βρίσκεται σε άνοδο για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία".