Skip to main content

Στις 29 Φεβρουαρίου η υπογραφή συμφωνίας ΗΠΑ και Ταλιμπάν

Σε μια προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στο Αφγανιστάν, ΗΠΑ και Ταλιμπάν θα υπογράψουν συμφωνία στις 29 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές.

Συμφωνία θα υπογράψουν στις 29 Φεβρουαρίου μετά το τέλος μιας εβδομαδιαίας περιόδου περιορισμού της βίας στο Αφγανιστάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν, όπως δήλωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και εκπρόσωποι των Ταλιμπάν.

Αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις καθώς και δυνάμεις των Ταλιμπάν θα επιτηρήσουν την περίοδο περιορισμού της βίας που ξεκινά σήμερα τα μεσάνυχτα (21:30 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν νωρίτερα Αφγανός αξιωματούχος και ηγέτες των Ταλιμπάν.

«Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τα δύο μέρη συμφώνησαν να υπογράψουν την οριστικοποιημένη συμφωνία παρουσία διεθνών παρατηρητών», ανέφερε σε δήλωση εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Οι δύο πλευρές θα κάνουν επίσης διευθετήσεις για την απελευθέρωση κρατουμένων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο Πομπέο ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί σε συνομιλίες προκειμένου να διευκολυνθεί μια πολιτική διευθέτηση στο Αφγανιστάν και να μειωθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η συμφωνία θα υπογραφεί με την επιτυχή εφαρμογή της συνεννόησης με τους Ταλιμπάν για σημαντικό περιορισμό της βίας σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε ο Πομπέο.

Η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για ειρήνη στη χώρα έπειτα από χρόνια πολέμου και την παρουσία των ΗΠΑ που ξεκίνησε το 2001, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Διαπραγματευτές των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν πραγματοποιούσαν συναντήσεις στην Ντόχα από το 2018, αν και οι μάχες μαίνονταν στο Αφγανιστάν και χιλιάδες άμαχοι και μαχητές έχουν σκοτωθεί καθώς οι αντάρτες διεύρυναν τον έλεγχο που ασκούν επί του εδάφους.

«Βάσει του σχεδίου, ο περιορισμός της βίας (RIV) θα ξεκινήσει ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις διεθνείς δυνάμεις και τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και θα διαρκέσει μία εβδομάδα», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Τζαβίντ Φαϊσάλ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ασφαλείας του Αφγανιστάν.

«Ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί για μεγαλύτερη περίοδο και θα ανοίξει τον δρόμο για μια κατάπαυση του πυρός και ενδο-αφγανικές συνομιλίες», πρόσθεσε.

Τρεις υψηλόβαθμοι ηγέτες των Ταλιμπάν -δύο στην Ντόχα και ένας στο Αφγανιστάν- επιβεβαίωσαν επίσης στο Ρόιτερ ότι συμφώνησαν για τον περιορισμό της βίας στο Αφγανιστάν για επτά ημέρες, αρχής γενομένης από απόψε το βράδυ. Και οι τρεις μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.