Skip to main content

ΗΠΑ, Κύπρος και Λουξεμβούργο κυριαρχούν στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Από τις ισχνές πραγματικές εισροές από το εξωτερικό το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι περισσότερες προέρχονται από τα νησιά Κέιμαν.

Αμερικανικά funds ελέγχουν σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι της κεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο. 'Η τουλάχιστον funds που έχουν έδρα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, είναι αυτά που ελέγχουν το 12,43%, της αγοράς και εξ αυτού του λόγου αποτελούν τον μεγαλύτερο «παίκτη» στο ΧΑ. Ποιος ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς; Η Κύπρος (!) με ένα μερίδιο της τάξης του 9,59% και ακολουθεί με ποσοστό 8,44% το Λουξεμβούργο.

Με βάση τη λίστα της ΕΧΑΕ, ακολουθούν οι Βρετανοί με 5,73% και οι Γερμανοί με 4,77%. Ολλανδοί ελέγχουν άλλο 2,48% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α και τα ...νησιά Κέιμαν το 2,52%. Προφανώς πρόκειται στο σύνολο τους για εταιρίες off shore. Την πρώτη δεκάδα κλείνουν οι Ελβετοί με 1,3%, οι Ιρλανδοί με 1,15% και οι Νορβηγοί με 1,04%.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τις ισχνές πραγματικές εισροές από το εξωτερικό το τελευταίο δωδεκάμηνο οι περισσότερες προέρχονται από τα νησιά Κέιμαν και ανήλθαν σε 75,1 εκατομμύρια. Οι δύο επόμενες μεγαλύτερες σε μέγεθος εισροές προήλθαν από τις Βερμούδες (73,2 εκατ.) και την Κύπρο (66,5 εκατ.). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως ό,τι χρήμα μπαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, δεν θέλει να φαίνεται ούτε από πού έρχεται ούτε σε ποιον ανήκει.

Το γεγονός, από μόνο του, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τις προοπτικές της...