Skip to main content

ΗΠΑ: Λιγότεροι των αναμενομένων οι θάνατοι από τη νέα γρίπη

Νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτων είναι τα ίδια με μια μετριοπαθή χρονιά της εποχικής γρίπης.
Μικρότερο είναι το ποσοστό των θανάτων στην Αμερική από την νέα γρίπη σύμφωνα με εκτιμήσεις του δρ Μαρκ Λίπσιτς από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ειδικού στις μολυσματικές ασθένειες.

Νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτων είναι τα ίδια με μια "μετριοπαθή χρονιά της εποχικής γρίπης", τονίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι το καλό είναι ότι η συγκεκριμένη πανδημία είναι ήπια στα παιδιά. "Αν δεν υπάρξουν μεταλλάξεις του ιού, πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε πως η πανδημία βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία. Αυτό κατέστη σαφές πολύ πρόσφατα", επισήμανε ο Δρ Λίπσιτς μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε το Αμερικανικό Ιατρικό Ινστιτούτο.

Ο Δείκτης Σοβαρότητας της Πανδημίας (Pandemic Severity Index) που θέσπισε η αμερικανική κυβέρνηση έχει πέντε κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία συγκρίνεται με αυτή της επιδημίας εποχικής γρίπης. Το ποσοστό θανάτων της εποχικής γρίπης είναι μικρότερο του 0,1%. Ο Δρ Λίπσιτς συγκέντρωσε στοιχεια από όλο τον κόσμο σχετικά με το πόσοι άνθρωποι δήλωσαν πως πάσχουν από μια νόσο που έχει τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά θα μπορούσε να μην είναι η νέα γρίπη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το ποσοστό θνησιμότητας από τη γρίπη των χοίρων κυμαίνεται από 0,007 ως 0,045%.