Skip to main content

Ο Μπέρνι Σάντερς κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς για ρατσισμό

Προφανώς και πιστεύω πως τουλάχιστον εν μέρει στους κόλπους της ρεπουμπλικανικής εκλογικής βάσης μετράει το ζήτημα της φυλής υποστηρίζει ο Σάντερς.

Δηλώσεις έκανε χθες το βράδυ ο Μπέρνι Σάντερς σ' ένα φόρουμ οργανωμένο από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ενόψει των προκριματικών εκλογών στη Νότια Καρολίνα στις οποίες θα αντιμετωπίσει την Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρθηκε στη θέση των λεγόμενων «birthers», ένας από τους πιο επιφανείς εκ των οποίων είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που υποστηρίζουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος γεννήθηκε το 1961 στη Χαβάη από πατέρα Κενυάτη και μητέρα Αμερικανίδα, είχε γεννηθεί στο εξωτερικό και συνεπώς δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

«Μπορείτε να διαφωνείτε όσο θέλετε με τον Ομπάμα», δήλωσε ο 74χρονος υποψήφιος. «Όμως το να υποστηρίζει κάποιος ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος κέρδισε τίμιες και δίκαιες εκλογές, δεν ήταν ένας νόμιμος πρόεδρος, είναι κάτι που δυσφημεί πραγματικά το έθνος μας».

«Εδώ και επτά χρόνια παρεμβάλλονται εμπόδια στον πρόεδρο Ομπάμα σ' ένα επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε επίσης, προσθέτοντας πως η πιο πρόσφατη τέτοια περίπτωση προέκυψε με τον θάνατο ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου και τις έντονες αντιδράσεις πολλών ρεπουμπλικανών που δηλώνουν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τον διορισμό ενός αντικαταστάτη από τον πρόεδρο.

«Αυτό που διαπιστώνουμε με την κατάσταση αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχεια αυτής της χωρίς προηγούμενο παρεμβολής εμποδίων που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ομπάμα. Και αυτό προστίθεται στην πολεμική των «birthers» που διαδίδεται από τον Ντόναλντ Τραμπ και από άλλους, σε μια ρατσιστική προσπάθεια να απονομιμοποιήσουν τον πρόεδρο», δήλωσε ο Σάντερς στο CNN.

Ο γερουσιαστής του Βερμόντ επέκρινε επίσης το ρεπουμπλικανικό εκλογικό σώμα στα φυλετικά ζητήματα, ένα θέμα κρίσιμο στην προεκλογική εκστρατεία για τη Νότια Καρολίνα, όπου οι μαύροι αποτελούν σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος.

«Αν πιστεύω πως τουλάχιστον εν μέρει στους κόλπους της ρεπουμπλικανικής εκλογικής βάσης μετράει το ζήτημα της φυλής ; Προφανώς, προφανώς», δήλωσε.

Η Χίλαρι Κλίντον θεωρείται το φαβορί σ' αυτή την πολιτεία των νοτιοανατολικών ΗΠΑ, όπου οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών θα αποφανθόυν το Σάββατο. Την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε πρώτος στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία αυτή.