Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
x

ΗΠΑ: ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ

Για κάποιες οικογένειες, ο εμβολιασμός των παιδιών τους αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι στο «παζλ» της ασφάλειας απέναντι στην Covid-19

Εκατομμύρια γονείς στις ΗΠΑ έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο ετών αγωνιώντας, βλέποντας τα νεότερα μέλη της οικογένειάς τους μέσα από έναν διπλό φακό: ως τα μικρά παιδιά που τα έχει «χτυπήσει» η αποξένωση των lockdown και των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19 αλλά και ως δυνητικά επικίνδυνοι φορείς μόλυνσης που βρίσκονται ανάμεσά τους. Με ένα ακόμη πανδημικό κύμα να σαρώνει αρκετά μέρη της χώρας, το αίσθημα ανησυχίας κάθε άλλο παρά έχει υποχωρήσει για πολλές οικογένειες.  

Για κάποιες, ωστόσο, το γεγονός ότι τα παιδιά τους έκαναν επιτέλους το εμβόλιο των περασμένο μήνα, αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι στο «παζλ» της ασφάλειας απέναντι στην Covid-19, για τους πολύ ευάλωτους ενηλίκους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, που δίνουν μάχη κατά του καρκίνου ή που ζουν με άλλες ασθένειες. Αυτό το αίσθημα ανακούφισης έχει ενταθεί στο πλαίσιο της περιόδου των εορτών, δεδομένου του φόβου που επισκιάζει τα σχέδια για οικογενειακές συναθροίσεις.

Γονείς και παιδιά έχουν σπεύσει σε εμβολιαστικά κέντρα μετά το σχολείο, σχηματίζοντας ουρές έξω από μέρη όπως το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, το οποίο φιλοξενεί ένα από αυτά τα κέντρα ανοσοποίησης του πληθυσμού. Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), περίπου 13%, ή λίγο παραπάνω από 3,5 εκατ. εκ των 28 εκατ. παιδιών στις ΗΠΑ, ηλικίας 5  – 11 ετών,  είχαν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι την Τρίτη, εντός δηλαδή του μήνα που η χορήγηση του εμβολίου επεκτάθηκε και στη δική τους ηλικιακή ομάδα.

«Το να ζεις με τον φόβο και την αβεβαιότητα, ιδιαίτερα για μια παρατεταμένη περίοδο, είναι τόσο δύσκολο για το μυαλό μας», δήλωσε η Λίντσεϊ Λίνινγκερ, ερευνητής για ζητήματα Πολιτικής της Υγείας και καθηγήτρια στο Tuck School of Business του Ντάρτμουθ.

«Είναι σαν ένας βαρύς φόρος στη γνωστική λειτουργία. Οι ενήλικες με προβλήματα υγείας που έχουν μικρά παιδιά ζουν με αυξημένα επίπεδα φόβου και αβεβαιότητας εδώ και περίπου δύο χρόνια», εξήγησε η ίδια.

«Οδόφραγμα» προστασίας για τους ευάλωτους ενήλικες

Ο κεντρικός στόχος του εμβολιασμού παιδιών κατά του κορωνοϊού είναι κυρίως η προστασία της υγείας τους, και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η ελάφρυνση της πίεσης στα σχολεία και τα συστήματα ημερήσιας φροντίδας που βρίσκεται σε ένα συνεχή κύκλο κλεισίματος, διενέργειας τεστ και εκ νέου ανοίγματος, καθώς καταγράφονται μολύνσεις σε παιδιά.

Για κάποιες οικογένειες που ζουν εδώ και αρκετές γενιές κάτω από την ίδια στέγη, ή ανησυχούν για κάποιο μέλος της οικογένειας με κάποια σοβαρή ασθένεια, ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών αποτελεί ένα σημαντικό «οδόφραγμα» προστασίας και για τους πιο ευάλωτους ενήλικες.

Επιπλέον, τα ανοσοποιημένα παιδιά έχουν γίνει επίσης μια ασπίδα προστασίας για οικογένειες σε περιοχές όπου τα συνολικά επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά. «Έχω σίγουρα τις ανησυχίες μου λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκομαι», αναφέρει η 36χρονη Λόρεν Πάτερσον, που εργάζεται για την κυβέρνηση της Ατλάντα και πάσχει από λύκο καθώς και άλλες ιατρικές παθήσεις. Είναι επίσης ανύπαντρη μητέρα και έχει μια κόρη 5 ετών τη Ζόρα. Σημειώνεται ότι μόνο η μισή πολιτεία της Τζόρτζια έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Όταν έμαθα ότι εμβολιάζουν παιδιά 5 -11 ετών, ξεκίνησα διαδικασίες για να της κλείσω ένα ραντεβού», αναφέρει. «Πάντα έπρεπε να της λέω ότι αυτός ο ιός θα μπορούσε να βλάψει τη μαμά ή ακόμα και να σκοτώσει τη μαμά. Έτσι, ο πόνος είναι διπλός όταν πρέπει να την παρηγορήσεις αλλά ταυτόχρονα να επισημάνεις και τη σκληρή πραγματικότητα. Δεν μπορούσα να τη φιλήσω για καληνύχτα εδώ και τόσο καιρό. Αυτή η μητρική ενοχή που επικρατεί μέσα σε όλες μας, ήταν τόσο δυνατή».

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από NYT
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ