Skip to main content

ΗΠΑ: Οριακή άνοδος δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν - Έφτασε στο 40%

Tο 40% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του προέδρου Μπάιντεν, ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οριακή άνοδο κατέγραψε η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις οποίες διακυβεύεται ο έλεγχος του Κογκρέσου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters η οποία είδε το φως της δημοσιότητας χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της διήμερης έρευνας, το 40% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του προέδρου Μπάιντεν, ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Παρά τη μικρή άνοδο, η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν παραμένει κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του, ενισχύοντας το σενάριο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν την 8η Νοεμβρίου τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αν όχι όλου του Κογκρέσου (εφόσον αποκτήσουν και τον έλεγχο της Γερουσίας). Ακόμη όμως και με τον έλεγχο μόνο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σε θέση να προβάλουν σθεναρά εμπόδια στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2021, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, η θητεία του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο έχει σημαδευτεί από τις πληγές που άφησε στην οικονομία η παγκόσμια υγειονομική κρίση. Φέτος η δημοτικότητά του υποχώρησε μέχρι και στο 36%, τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Στη δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας, σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες υπέδειξε την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ. Ακολούθησαν με μεγάλη διαφορά η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ή το ζήτημα της αναίρεσης του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ενηλίκων, εκ των οποίων 455 δήλωσαν υποστηρικτές των Δημοκρατικών και 355 δήλωσαν υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι +- 4%.