Skip to main content

ΗΠΑ: Πάνω από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα κατασχέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ

Ανάμεσα στα διαβαθμισμένα έγγραφα στην έπαυλη του Τραμπ βρέθηκαν έγγραφα από τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και το FBI.

Περισσότερα από 300 διαβαθμισμένα έγγραφα από την έπαυλη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα κατάσχεσε το FBI.

Ανάμεσα τους βρέθηκαν έγγραφα της CIA, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και του FBI, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα «The New York Times».

Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ανακτήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Τεκμηρίωσης των ΗΠΑ, περισσότερα από 150 έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητα. Βοηθοί του Τραμπ παρέδωσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μία δεύτερη σειρά εγγράφων τον Ιούνιο, ενώ μία τρίτη ομάδα εγγράφων κατασχέθηκε από το FBI νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ο ίδιος ο Τραμπ κατέθεσε χθες αίτηση σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο προκειμένου να εμποδιστεί προσωρινά το FBI από τη διεξαγωγή ελέγχου στο υλικό που κατάσχεσε στις 8 Αυγούστου, από την έπαυλη του στο Μαρ-α-Λάγκο, μέχρι το διορισμό ενός ειδικού αξιωματούχου για την εποπτεία της όλης διαδικασίας.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας για το αν ο Τραμπ αφαίρεσε παράνομα έγγραφα κατά την αποχώρηση του από τον Λευκό Οίκο το 2021.

Το FBI κατάσχεσε έντεκα σειρές απόρρητων εγγράφων από την έπαυλη. Κάποια απο αυτά έχουν το χαρακτηρισμό της ύψιστης διαβάθμισης απορρήτου και αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, είναι δυνατή, μόνο εντός ειδικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ.