Skip to main content

ΗΠΑ: Προχωρά η κατάργηση του Obamacare από τους Ρεπουμπλικάνους

Το σημερινό ψήφισμα καλεί τις αρμόδιες επιτροπές να καταρτίσουν νομοσχέδιο που να καταργεί τη μεταρρύθμιση, θέτοντας ως ορόσημο την 27η Ιανουαρίου.

Η κατάργηση του Obamacare φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά τη σημερινή έγκριση σχετικού ψηφίσματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με ψήφους 227 υπέρ και 198 κατά, καλεί τις αρμόδιες επιτροπές να καταρτίσουν νομοσχέδιο που να καταργεί τη μεταρρύθμιση, θέτοντας ως ημερομηνία - ορόσημο την 27η Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί η οδηγία που ψήφισε η Γερουσία το βράδυ της Πέμπτης, η οποία εγκρίθηκε με 51 ψήφους υπέρ, έναντι 48 κατά.

Η κατάργηση του Obamacare αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ζητήσει από γερουσιαστές και αντιπροσώπους να ενεργήσουν με ταχύτητα.

Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους ότι βιάζονται να καταργήσουν το Obamacare, η εφαρμογή του οποίου επέτρεψε την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας άνω των 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, οι οποίοι ήταν προηγουμένως ανασφάλιστοι.