Skip to main content

ΗΠΑ προς Ελλάδα: Στήριξη τρομοκρατικής ομάδας η βοήθεια στο Grace 1

Αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό θα μπορούσε να θεωρηθεί υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μήνυμα προς την Ελλάδα ότι η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί στήριξη τρομοκρατικής ομάδας έστειλε η Αμερική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sputniknews.gr, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό tanker Grace 1 κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται πως το «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», το οποίο είχε κατασχεθεί στις 4 Ιουλίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ, κατευθύνεται προς την Καλαμάτα (δείτε εδώ).

Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στην περιοχή.

Από τον Αύγουστο του 2018, οι ΗΠΑ επέβαλαν ολοένα και αυστηρότερες κυρώσεις στους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, σύμφωνα με την πάγια θέση τους ότι η Τεχεράνη είχε παραβιάσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 που προέβλεπε τον περιορισμό αυτών των κυρώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Τεχεράνη για παραβίαση της συμφωνίας, ισχυριζόμενος πως το Ιράν κινούνταν μυστικά προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.