Skip to main content

ΗΠΑ: Πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου για τον κορωνοϊό σε άνθρωπο

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ επισπεύδει τη διαδικασία, σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, για την ανάπτυξη εμβολίου.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του Covid-19 σε άνθρωπο, όπως επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, οργανισμός που υπάγεται στο υπουργεί Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, επισπεύδει τη διαδικασία, σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, για την ανάπτυξη εμβολίου, χρησιμοποιώντας το στέλεχος του νέου κορωνοϊού.

Η δοκιμή πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Kaiser Permanente Washington Health Research στο Σιάτλ, όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση των περιστατικών Covid-19 και οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις συναθροίσεις. Η δοκιμή σε πρώιμο στάδιο(η λεγόμενη φάση 1) αφορά τη δοκιμή του εμβολίου σε 45 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του NIH.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 6.513 θανάτους και έχει προσβάλει 170.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο μέσα σε τρεις μόλις μήνες από τότε που έκανε την εμφάνισή του στη Βουχάν της Κίνας.

Ο δόκτωρ Αντονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών, είχε δηλωσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το πιθανότερο το εμβόλιο να μην είναι έτοιμο για τους επόμενους 12 με 18 μήνες.