Skip to main content

ΗΠΑ: Στο 36% μειώθηκε η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Μόλις 36% των Αμερικανών ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, έναντι ποσοστού 42% τον Αύγουστο.

Η δημοτικότητα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες και καταγράφει νέο χαμηλό ποσοστό μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης του CNN, που πραγματοποιήθηκε από την SSRS.

Γενικότερα, ποσοστό μόλις 36% των Αμερικανών ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, έναντι ποσοστού 42% τον Αύγουστο. Η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων από 47% τον περασμένο μήνα σε ποσοστό 31% σήμερα. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό του 2018, που είχε καταγραφεί στο 35% μεταξύ των πολιτικά ανεξάρτητων ψηφοφόρων.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το χαμηλότερο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου της προεδρίας Τραμπ, που καταγράφηκε μεταξύ ανεξάρτητων ψηφοφόρων σε δημοσκόπηση του CNN (Νοέμβριος 2017).

Τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Τραμπ μειώνονται μετά την δημοσίευση ενός ανώνυμου επικριτικού άρθρου στην εφημερίδα "The New York Times,” αλλά και την δημοσίευση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα. Τόσο το άρθρο, όσο και το βιβλίο, περιγράφουν έναν Λευκό Οίκο σε κατάσταση χάους, με τους αξιωματούχους και τους συμβούλους να προσπαθούν να εμποδίσουν την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών (58%) υποστηρίζει ότι ο ανώνυμος συγγραφέας του άρθρου θα πρέπει να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του, ενώ ποσοστό 55% των ερωτηθέντων τονίζει πως είναι ανάρμοστο για έναν αξιωματούχο μιας αμερικανικής κυβέρνησης να εργάζεται κατά της πολιτικής ατζέντας την οποία και προωθεί ο πρόεδρος που τον διόρισε στην θέση που έχει.

Περίπου 8 στους 10 Ρεπουμπλικάνους θεωρούν ανάρμοστο για έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να στρέφεται κατά του προέδρου των ΗΠΑ. Ποσοστό περίπου 50% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και περίπου το 1/3 των Δημοκρατικών χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την συμπεριφορά αυτή. Ποσοστό 85% των Ρεπουμπλικάνων, 55% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και 43% των Δημοκρατικών, υποστηρίζουν ότι ο συγγραφέας του ανώνυμου άρθρου θα πρέπει να αποκαλυφθεί.

Ποσοστό 13% των Αμερικανών εκτιμούν ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης εργάζονται κατά του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τους τρόπους που περιγράφονται στην ανώνυμη δημοσίευση, ενώ ποσοστό 59% υποστηρίζει ότι τουλάχιστον μερικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι ενεργούν με τρόπο που πλήττει την εφαρμογή της ατζέντας του Αμερικανού προέδρου.

Από την άλλη μεριά, ποσοστό μόλις 17% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά που περιγράφονται στο ανώνυμο άρθρο, όπως ισχυρίστηκε ο Λευκός Οίκος αντιδρώντας στην ανώνυμη δημοσίευση. Το ποσοστό αυτών που έχουν την ίδια άποψη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων αυξάνεται στο 27%.

Στην ερώτηση εάν τους αρέσει ο πρόεδρος Τραμπ, ποσοστό 61% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά, έναντι ποσοστού 55% που είχαν δώσει αρνητική απάντηση τον Ιούνιο. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό που ο πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει από τις απαντήσεις στην ερώτηση αυτή, από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

Το αρνητικό αυτό κλίμα αντανακλά τις χειρότερες απόψεις που διατυπώνονταν για τον ίδιο, την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας το 2016.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος έχασε έδαφος και σε αρκετά στοιχεία αναφορικά με τον χαρακτήρα του.

Μεταξύ αυτών, η ηθική του. Μόλις ποσοστό 32% των Αμερικανών ψηφοφόρων δηλώνουν ότι βλέπουν τον πρόεδρό τους ως τίμιο κι άξιο της εμπιστοσύνης τους. Πρόκειται για τα χειρότερα ποσοστά που καταγράφηκαν σε δημοσκόπηση του CNN, ως προς την διάσταση αυτή, της προσωπικότητας του προέδρου Τραμπ. Ένα αντίστοιχο ποσοστό 32% δηλώνει ότι αισθάνεται υπερήφανο που τον έχει πρόεδρο. Το ποσοστό αυτό, έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Μάρτιο και είναι το χαμηλότερο από τότε, που ο Τραμπ ασκεί την προεδρία των ΗΠΑ. Μόλις το 36% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ "νοιάζεται για ανθρώπους όπως εσύ.” Πρόκειται για ένα άλλο ακόμη χαμηλό που καταγράφεται σε δημοσκόπηση του CNN.

Ποσοστό μόλις 30% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Τραμπ θα ενώσει τις ΗΠΑ και δεν θα τις διαιρέσει, αντανακλώντας το προηγούμενο χαμηλό ποσοστό που είχε καταγραφεί με τις απαντήσεις στην ερώτηση αυτή (Νοέμβριος 2017).

Οι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ, μπορεί να φέρει στις ΗΠΑ την αλλαγή που χρειάζονται, ενώ το ποσοστό αυτό των ερωτηθέντων που πιστεύουν κάτι τέτοιο, είναι μειωμένο κατά 5 μονάδες από τον Μάρτιο, αντανακλώντας το χαμηλό ποσοστό που είχε καταγραφεί το Νοέμβριο του 2017.

Ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απαντά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σέβεται το κράτος δικαίου, ενώ το ποσοστό αυτό, παραμένει σταθερό, συγκρινόμενο με την καταγραφή του περασμένου Μαρτίου.

Αναφορικά με το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ, οι κυρίαρχες τάσεις καταγράφονται μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Το ποσοστό αρνητικής αποδοχής έχει αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο (από 55% σε 65%), ενώ καταγράφεται μείωση 10 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, που δήλωναν τον Μάρτιο είναι αισθάνονται υπερήφανοι, έχοντας ως πρόεδρο τον Τραμπ (από 36% σε 26%). Παράλληλα, κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έχει μειωθεί το ποσοστό των ερωτηθέντων που πίστευαν ότι ο πρόεδρος νοιάζονταν για τους απλούς ανθρώπους (από 42% σε 32%), ενώ κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες έχει μειωθεί και το ποσοστό όσων πίστευαν ότι ο Τραμπ μπορούσε να φέρει την αλλαγή που χρειάζονται οι ΗΠΑ (από 46% σε 36%).

Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των ποσοστών στην δημοσκόπηση, είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ αξιολογείται καλύτερα (μικρότερο ποσοστό αρνητικής γνώμης) για την ικανότητα του να διαχειριστεί και να διοικήσει την κυβέρνησή του γενικότερα, σε σύγκριση με την ικανότητά του, να διαχειριστεί τον Λευκό Οίκο. Ποσοστό 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αδυνατεί να διοικήσει καλύτερα την κυβέρνησή του, ενώ το ποσοστό αυτό, αυξάνεται στο 61% όταν γίνεται αναφορά στην διοίκηση και την διαχείριση των ζητημάτων του Λευκού Οίκου.

Αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του προέδρου Τραμπ και σε σύγκριση με άλλους πολιτικούς, ποσοστό 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πρόεδρος είναι λιγότερο ηθικός από την πλειοψηφία των πολιτικών στην Ουάσινγκτον, το 41% τον βλέπει ως πιο διεφθαρμένο, το 47% λιγότερο έξυπνο κι επίσης το 47% ως λιγότερο προσεγγίσιμο.

Από την άλλη μεριά, το 28% θεωρεί ότι πρόεδρος Τραμπ είναι πιο προσεγγίσιμος, το 27% πιο ηθικός ή λιγότερο διεφθαρμένος και το 22% περισσότερο έξυπνος.

Η οικονομία συνεχίζει να είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του προέδρου Τραμπ, με το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών να φτάνει στο 49% (είναι το ίδιο όπως στις αρχές του καλοκαιριού). Ποσοστό 69% των ερωτηθέντων περιγράφει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ως καλή και το ποσοστό αυτό, παραμένει σταθερό κατά το τελευταίο δίμηνο.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση που περιγράφει την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας ως "πολύ καλή” έχει αυξηθεί κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο και βρίσκεται στο 26%. Είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2000.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την SSRS μεταξύ της 6ης και της 9ης Σεπτεμβρίου με τυχαίο δείγμα 1.003 ψηφοφόρων σε παναμερικανικό επίπεδο, μέσω συσκευών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Το περιθώριο στατιστικού λάθους υπολογίζεται στο +-3,8%.