Skip to main content

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 1.000 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος έκανε λόγο για εκτίμηση προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν με βεβαιότητα για εκατοντάδες θανάτους.

Τουλάχιστον 1.000 είναι οι διαδηλωτές που έχουν χάσει τη ζωή τους στη βίαιη καταστολή από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, εκτίμησε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Ιράν Μπράιαν Χουκ.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι υπήρξαν πολλές εκατοντάδες θάνατοι», τόνισε ο Χουκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Φαίνεται ότι το καθεστώς κατάφερε να σκοτώσει περισσότερους από 1.000 Ιρανούς πολίτες από την έναρξη των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας», αναγνωρίζοντας ότι αυτή η ακριβής εκτίμηση «δεν ήταν βέβαιη, επειδή το καθεστώς εμποδίζει την πληροφόρηση».

«Πολλές Χιλιάδες Ιρανοί τραυματίστηκαν. Και τουλάχιστον 7.000 διαδηλωτές συνελήφθησαν», ανέφερε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου όταν ανακοινώθηκε η απότομη αύξηση της τιμής της βενζίνης, εν μέσω της δίνης που βρίσκεται η ιρανική οικονομία, και εξαπλώθηκαν σε 100 πόλεις. Ωστόσο οι ιρανικές αρχές, που μπλόκαραν την πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τόνισαν ότι επανέφεραν την τάξη μέσα σε λίγες μέρες.

Μέχρι στιγμής, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κάνει λόγο για φονική καταστολή, με απολογισμό νεκρών ωστόσο κατά πολύ μικρότερο από αυτόν που δημοσιοποίησε σήμερα η Ουάσινγκτον. Στον τελευταίο της απολογισμό, η Διεθνής Αμνηστία εκτίμησε ότι τουλάχιστον 208 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει παρά τον θάνατο πέντε ανθρώπων --τεσσάρων μελών των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν από «ταραξίες» και ενός πολίτη και ανακοίνωσαν σχεδόν 500 συλλήψεις από τις οποίες 180 «υποκινητών».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είχε ζητήσει από τους Ιρανούς να κοινοποιήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες της καταστολής.

Σύμφωνα με τον Χουκ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει 32.000 μηνύματα μέχρι στιγμής. Ο απολογισμός των τουλάχιστον 1.000 νεκρών βασίζεται σε αυτά τα μηνύματα, καθώς και στη συγκέντρωση πληροφοριών και στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, επισήμανε.

Ένα από τα βίντεο που έλαβε το Στέιτ Ντιπάρμτεντ, δήλωσε ο Χουκ, δείχνει τους Φρουρούς της Επανάστασης να απωθούν, να πετούν σπρέι σε διαδηλωτές και έπειτα να τους πυροβολούν σκοτώνοντας σχεδόν 100 μεταξύ αυτών.

«Αυτό που βλέπουμε στις πρόσφατες διαδηλώσεις είναι η χειρότερη πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει το καθεστώς εδώ και 40 χρόνια», δηλαδή από την επανάσταση που οδήγησε στην ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υποστήριξε ο Αμερικανός απεσταλμένος.