Skip to main content

ΗΠΑ: Χρεοκόπησαν έξι ακόμη τράπεζες

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έκλεισαν άλλες έξι τράπεζες, αυξάνοντας τον αριθμό των πτωχεύσεων στις 130 φέτος.
Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έκλεισαν άλλες έξι τράπεζες, αυξάνοντας τον αριθμό των πτωχεύσεων στις 130 φέτος, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υπό το βάρος δανείων που δεν εξυπηρετούνται.

Ειδικά οι μικρές τράπεζες αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να χρεοκοπούν με ταχείς ρυθμούς και την επόμενη χρονιά. Η Ομοσπονδιακή Επιχείρηση Ασφάλισης των Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp, FDIC), η οποία επέχει ρόλο ρυθμιστικής αρχής, εκτίμησε ότι η ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο από εκείνη της εθνικής οικονομίας.

Χθες Παρασκευή υπήρξε μια ένδειξη βελτίωσης της κατάστασης, καθώς στοιχεία έδειξαν ότι οι εργοδότες στις ΗΠΑ προχώρησαν σε λιγότερες απολύσεις από όσες αναμένονταν τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα η αγορά εργασίας να παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα από την έναρξη της κρίσης.

Η FDIC ανακοίνωσε ότι τρεις τράπεζες έκλεισαν χθες στην Τζόρτζια -όπου συνολικά εφέτος έχουν πτωχεύσει 24- και από μια στη Βιρτζίνια, στο Ιλινόι και στο Οχάιο.

Η μεγαλύτερη τράπεζα που έκλεισε χθες ήταν η AmTrust στο Κλίβελαντ του Οχάιο, με πόρους 12 δις δολαρίων και καταθέσεις 8 δις δολαρίων. Τις καταθέσεις της ανέλαβε να καλύψει η New York Community Bank. Οι υπόλοιπες τράπεζες είχαν πόρους που δεν υπερέβαιναν το 1 δις δολάρια. Ήταν η Benchmark Bank στο Ιλινόι, η Greater Atlantic Bank στη Βιρτζίνια και οι Tattnall Bank, Buckhead Community Bank και First Security National Bank στην Τζόρτζια.

Συνολικά, οι έξι πτωχεύσεις αναμένεται να στοιχίσουν στη FDIC πάνω από 2,3 δις δολάρια. Από το 2009 ως το 2013, η ομοσπονδιακή υπηρεσία εκτιμά ότι οι καταρρεύσεις τραπεζών θα της στοιχίζουν περίπου 100 δις δολάρια. Η FDIC κάλεσε τις τράπεζες να προπληρώσουν συνδρομές τριών ετών -περίπου 45 δις δολάρια συνολικά-, ώστε να αποκτήσει επάρκεια κεφαλαίων, για να αντιμετωπίσει τις χρεοκοπίες.

Οι πτωχεύσεις τραπεζών είναι στο υψηλότερο επίπεδο κατ΄ έτος από το 1992. Το 2008 κατέρρευσαν 25 τράπεζες και μόλις 3 το 2007.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ