Skip to main content

Υπάλληλοι πολυεθνικών και παιδιά προσφύγων αναζητούν διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη

Ποιο είναι το προφίλ των εν δυνάμει ενοικιαστών, τι αναζητούν - Τι λένε εκπρόσωποι του real estate για την επόμενη ημέρα της αγοράς μίσθωσης κατοικιών

Δυο νέες …κατηγορίες εν δυνάμει μισθωτών προστίθενται σε αυτούς που αναζητούν διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου ο αριθμός των αδιάθετων κατοικιών συρρικνώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι επιλογές να περιορίζονται με μαθηματική ακρίβεια.

Ο λόγος για υπάλληλους αλλά και στελέχη πολυεθνικών εταιρειών που έχουν αποκτήσει, ή βρίσκονται στη διαδικασία απόκτησης παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για παιδιά προσφύγων που αποφασίζουν να ζήσουν μόνα τους καθώς εργάζονται και θέλουν να …απογαλακτιστούν από τις πολυμελείς οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τον μεσίτη, συνιδρυτή της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένο εκτιμητή ακίνητης περιουσίας Κώστα Γεωργάκο, «το επόμενο διάστημα οι ζητήσεις από τους προαναφερθέντες εν δυνάμει ενοικιαστές θα αυξηθούν με αποτέλεσμα το ήδη περιορισμένο απόθεμα των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων να περιορίζεται περαιτέρω. Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει μια σειρά παραμέτρων που συρρικνώνουν το στοκ των αδιάθετων κατοικιών μεταξύ αυτών: το γεγονός πως τα καινούργια διαμερίσματα είναι περιορισμένα, το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς αρκετοί έχασαν τα ακίνητά τους - τα οποία πέρασαν σε τράπεζες - επειδή δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ σημαντικός αριθμός οικογενειών που ζούσαν σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, πχ Περαία, Τρίλοφο κλπ, επέστρεψαν στο πολεοδομικό συγκρότημα. Πάντως η βραχυχρόνια μίσθωση για την οποία γίνεται πολύς λόγος είναι η παράμετρος εκείνη που επηρεάζει το λιγότερο δυνατόν στη μείωση των διαμερισμάτων, που υπάρχουν, προς ενοικίαση».

Το προφίλ των νέων ενδιαφερομένων ενοικιαστών

Δυάρια και γκαρσονιέρες σε καλή κατάσταση βάζουν στο μικροσκόπιο τους υπάλληλοι πολυεθνικών, οι οποίοι συνήθως είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν μέχρι 600 ευρώ. Τα σημεία ενδιαφέροντος τους είναι το κέντρο αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται σε μικρή εγγύτητα στις επιχειρήσεις που απασχολούνται είτε αυτές βρίσκονται δυτικά, είτε ανατολικά.

Όταν πρόκειται για στελέχη τότε τα μισθώματα αναπροσαρμόζονται αλλά και τα σημεία ενδιαφέροντος για εντοπισμό κατοικίας αλλάζουν καθώς στο στόχαστρο μπαίνουν περιοχές όπως το Πανόραμα, αλλά και η Νέα Παραλία.

Στο μεταξύ, παιδιά προσφύγων που μεγάλωσαν στη Θεσσαλονίκη και σήμερα εργάζονται ή έχουν δικές τους επιχειρήσεις αναζητούν διαμερίσματα προκειμένου να φύγουν από το σπίτι, στο οποίο διέμεναν με τους γονείς και τα αδέρφια τους. Συνήθως πρόκειται για πολυμελείς οικογένειες των δέκα ή και παραπάνω ατόμων όποτε μόλις τα παιδιά έχουν την οικονομική δυνατότητα αναζητούν το δικό τους κεραμίδι.

Χαρακτηριστική η περίπτωση όπως αναφέρει ο κ. Γεωργάκος, δυο αδερφών, ο ένας μάγειρας και ο άλλος διερμηνέας σε ΜΚΟ, που πρόσφατα αναζήτησαν το δικό τους διαμέρισμα.

Στις περιπτώσεις των παιδιών προσφύγων οι προτιμήσεις τους αφορούν γκαρσονιέρες και δυάρια, με μίσθωμα από 250 έως 500 ευρώ σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην εργασία τους.