Skip to main content

Υπάλληλοι του δήμου Χαλκηδόνος μένουν απλήρωτοι εξαιτίας μιας… καταγγελίας

56 υπάλληλοι έπιασαν δουλειά με τις διατάξεις για έκτακτες προσλήψεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού - Τι συνέβη και βρίσκονται σε ομηρία

Μπορεί να είδαν την πεντάμηνη πρόσληψη τους στον δήμο Χαλκηδόνος ως οικονομική ανάσα, ωστόσο μια πρωτοφανής διαδικασία τούς κρατά ομήρους και απλήρωτους δίχως να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Ο λόγος για 56 υπαλλήλους του δήμου της δυτικής Θεσσαλονίκης που προσελήφθησαν εκτάκτως για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πρόκειται για πρόσληψη υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων για πέντε μήνες με καθήκοντα τον καθαρισμό σχολείων, δημοτικών κτηρίων και αγροτικών ιατρείων βάσει των προδιαγραφών του ΕΟΔΥ, τη μεταφορά ευπαθών ομάδων από τους 18 οικισμούς του δήμου στα εμβολιαστικά κέντρα, τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων σε δημότες που το έχουν ανάγκη και τις εργασίες διατήρησης του οδοστρώματος σε καλή κατάσταση.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, αυτές έγιναν βάσει της εφαρμογής νομοθετικών διατάξεων που ψηφίστηκαν στη Βουλή για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών των δήμων λόγω πανδημίας.

Βάσει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε οι προσλήψεις παρακάμπτουν τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γίνουν άμεσα.

Η απόφαση για την πρόσληψη των εργαζόμενων ελήφθη τελικά από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο μία μέρα μετά υπήρξε ανώνυμη καταγγελία στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η εν λόγω καταγγελία υπήρξε ουσιαστικά εμπόδιο για την πληρωμή των συγκεκριμένων υπαλλήλων, αφού δεν ήταν δυνατό να υπάρξει πληρωμή μέχρι τη λήψη απόφασης.

Ο δήμαρχος Χαλκηδόνος ωστόσο έδωσε εντολή να πληρωθούν οι υπάλληλοι τον πρώτο μήνα. Η νομιμότητα όμως της συγκεκριμένης κίνησης έπρεπε να ελεγχθεί από την αρμόδια Επίτροπο στη Θεσσαλονίκη.

Οι υπάλληλοι παρέμειναν στην αναμονή για έναν μήνα, δίχως να γνωρίζουν εάν θα λάβουν δεδουλευμένα, αλλά και χωρίς να ξέρουν εάν θα παραμείνουν στη θέση τους βάσει της σύμβασης.

Η Επίτροπος τελικά αποφάνθηκε εν τέλει ότι δεν αιτιολογείται καμία ανάγκη πρόσληψής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, δεν αιτιολογείται στο σκεπτικό της απόφασης εάν υπάρχει ανάγκη καθαρισμού των σχολικών κτηρίων ή εάν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς ορισμένων δημοτών στα εμβολιαστικά κέντρα ή εάν πρέπει να υπάρχει συντήρηση του οδικού δικτύου για τη διευκόλυνση μεταφορών εν μέσω πανδημίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ωστόσο δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό αναφορικά με το τι θα γίνει εάν η απόφαση της Επιτρόπου επικυρωθεί, αφού θα δημιουργήσει «δεδικασμένο». Και αυτό γιατί υπάρχουν και άλλοι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων που προχώρησαν σε έκτακτες προσλήψεις λόγω πανδημίας, οι οποίες βάσει της περίπτωσης του δήμου Χαλκηδόνος θα τεθούν εν αμφιβόλω.

Ήδη το θέμα έχει τεθεί στη διοίκηση της ΚΕΔΕ και αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.