Skip to main content

Υπαναχώρηση από Twitter στις απαιτήσεις Μασκ – Θα του δώσει πρόσβαση στα δεδομένα

Αυτή η απόφαση στοχεύει στο να βάλει τέλος στην αντιπαράθεση με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος είχε απειλήσει με τερματισμό της συμφωνίας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter σχεδιάζει να δεχτεί τα αιτήματα του Έλον Μασκ σχετικά με τις εσωτερικές πληροφορίες της πλατφόρμας, παρέχοντάς του πρόσβαση στην πλήρη ροή δεδομένων της, η οποία αποτελείται από 500 εκατομμύρια και πλέον tweets τα οποία αναρτώνται καθημερινά, αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτή η απόφαση στοχεύει στο να βάλει τέλος στην αντιπαράθεση με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος είχε απειλήσει με τερματισμό της συμφωνίας με το Twitter εάν η εταιρεία δεν του παρείχε πρόσβαση στα στοιχεία, τα οποία ο ίδιος κρίνει απαραίτητα προκειμένου να εκτιμηθεί ο αριθμός ψεύτικων χρηστών στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόσβαση στη ροή δεδομένων (ή αλλιώς firehose) μπορεί να επιτραπεί ακόμα και αυτή την εβδομάδα. Στην παρούσα φάση, περίπου είκοσι εταιρείες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη ροή δεδομένων, καθώς συμπεριλαμβάνει ένα αρχείο των δημοσιευθέντων tweets σε πραγματικό χρόνο αλλά και των συσκευών από τις οποίες αναρτώνται. Επιπλέον, περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς που κάνουν τα tweets.

Η νομική ομάδα του Μασκ υποστηρίζει ότι η ροή δεδομένων είναι σημαντική για την κατανόηση του εύρους των δραστηριοτήτων στην πλατφόρμα που σχετίζονται με ψεύτικους λογαριασμούς. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα έσοδα της εταιρείας από διαφημίσεις, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στο Twitter τη Δευτέρα.

Ο Μασκ δήλωσε ότι η συμφωνία παραμένει στον πάγο μέχρι να εξασφαλίσει τις πληροφορίες που χρειάζεται, ενισχύοντας την άποψη ότι προσπαθεί να αποσυρθεί από την αγορά ή να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους προκειμένου να πετύχει μια χαμηλότερη τιμή. Όταν υπέγραψε την αρχική συμφωνία αγοράς της εταιρείας τον Απρίλιο, παραιτήθηκε του δικαιώματος να εξετάσει σε βάθος τα οικονομικά του Twitter καθώς και τις εσωτερικές του εργασίες. Η συμφωνία αγοράς απαιτεί από τον Μασκ να ολοκληρώσει το ντιλ, εκτός και αν αποδείξει ότι η εταιρεία τον παραπλάνησε ή ότι κάποιο σημαντικό γεγονός επηρέασε την αξία της.

Οι επικεφαλής του Twitter διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του Μασκ να χρησιμοποιήσει τη ροή δεδομένων για να βρει πληροφορίες που δεν είχαν προηγουμένως εντοπιστεί. Η ροή αυτή ήταν εδώ και χρόνια διαθέσιμη σε περίπου 20 εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν το Twitter για να μπορούν να πραγματοποιούν αναλύσεις σχετικά με αυτό και να βρίσκουν κοινά μοτίβα και πληροφορίες στις καθημερινές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην πλατφόρμα.

Οι εταιρείες αυτές, καθώς και κάποιοι αναλυτές και γνώστες των ζητημάτων της Σίλικον Βάλεϊ, λένε ότι ο Μασκ χρησιμοποιεί το αίτημα για πρόσβαση στα δεδομένα ως πρόσχημα προκειμένου να αποσυρθεί από το ντιλ ή να επιτύχει μια αγορά σε χαμηλότερη τιμή.

Η δραστηριότητα που σχετίζεται με το spam είναι σημαντική για την ομάδα του, καθώς εάν το Twitter υποτιμά τους λογαριασμούς spam, θα είναι μικρότερες οι εκτιμήσεις της εταιρείας σχετικά με τον αριθμό χρηστών στους οποίους θα εμφανίζονται διαφημίσεις, επηρεάζοντάς έτσι τα έσοδά της.

Ο Μασκ άρχισε να εκφράζει δυσαρέσκεια για το συγκεκριμένο θέμα λίγο αφότου συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία για 44 δισ. δολάρια τον Απρίλιο.

Ο Μασκ έχει δεσμεύσει περισσότερα από 33 δισ. δολάρια από τον προσωπικό του πλούτο, ο οποίος προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοκτησία του στην Tesla, για να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Όμως, καθώς το χρηματιστήριο έχει πληγεί από την παγκόσμια ύφεση, οι αξίες των μετοχών της Tesla έχουν πέσει κατακόρυφα και ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι ο Μασκ έχει μετανιώσει για την απόφασή του.

Πηγή: Καθημερινή, Washington Post