Skip to main content

ΗΠΑ: Πνίγηκε η Φλόριντα από τον τυφώνα Ίαν- Βγήκαν μέχρι και καρχαρίες στους δρόμους (vid)

Χωρίς ρεύμα εκατομμύρια άνθρωποι, ποτάμια οι δρόμοι, βούλιαξαν αυτοκίνητα από τις πιο ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν τις ΗΠΑ.

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα εκτιμάται ότι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα μετά τον τυφώνα Ίαν που ξέσπασε στα νοτιοδυτικά της πολιτείας την Τετάρτη, πλημμυρίζοντας την ακτογραμμή και καταστρέφοντας υποδομές και περιουσίες.

Ο τυφώνας Ίαν έφτασε στην ξηρά περίπου στις 3.05 μ.μ. ανατολική ώρα με μια «καταστροφική καταιγίδα, ανέμους και πλημμύρες», ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Με μέγιστους παρατεταμένους ανέμους 150 μίλια την ώρα (241 χλμ/ωρα), βαθμολογήθηκε ως καταιγίδα κατηγορίας 4, η δεύτερη ισχυρότερη ταξινόμηση στην κλίμακα πέντε επιπέδων των μετεωρολόγων.

 

Βίντεο που ανεβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει ο τυφώνας Ίαν.

Η θάλασσα που βγήκε κυριολεκτικά στη στεριά έφερε μέχρι και καρχαρίες στους δρόμους του Φορτ Μάιερς.

Εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα είχαν λάβει εντολές εκκένωσης, αν και το πρωί της Τετάρτης, ο  κυβερνήτης της πολιτείας,  Ρον Ντε Σάντις, είπε ότι ήταν πολύ αργά για να απομακρυνθεί ο κόσμος από τις κομητείες Collier, Lee, Sarasota και Charlotte, όπου πλησίαζε η καταιγίδα.

Η Florida Power & Light, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροδότησης της πολιτείας, προειδοποίησε για «εκτεταμένες ζημιές στην ηλεκτρική υποδομή» και προέβλεψε ότι μέρη του συστήματός της θα έπρεπε να επισκευαστούν αφού ο τυφώνας περάσει από την πολιτεία.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα προειδοποίησε ότι η καταιγίδα θα συνεχίσει να κινείται και σήμερα Πέμπτη σε όλη την πολιτεία, προκαλώντας «μεγάλα προβλήματα».

«Αυτή η καταιγίδα θα στοιχήσει πολλά στην πολιτεία της Φλόριντα», είπε ο Ρον Ντε Σάντις.

Ο τυφώνας Ίαν μετά το πέρασμά του στη νοτιοδυτική Φλόριντα υποβιβάστηκε στην κατηγορία 3, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Χθές η αμερικανική ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό 23 μεταναστών που αγνοούνται αφού το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά της Φλόριντας, όπου χτυπά ο ισχυρός κυκλώνας Ιάν.

«Τέσσερις Κουβανοί μετανάστες κολύμπησαν μέχρι την όχθη αφού το πλοιάριο βυθίστηκε λόγω της κακοκαιρίας. Η ακτοφυλακή ξεκίνησε έρευνα για τη διάσωση 23 προσώπων» ανέφερε στο Twitter ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας του Μαϊάμι, Γουόλτερ Σλόσαρ.

Γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη ο κυκλώνας Ίαν βρισκόταν περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πούντα Γκόρντα, συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων (155 μίλια) την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.