Skip to main content

ΓΓ ΔΟΣ: Κανένα πρόβλημα με τα σήματα των μακεδονικών επιχειρήσεων

Σήμανση που θα καταδεικνύει τη χώρα των μακεδονικών επιχειρήσεων και των προϊόντων με τη λέξη «μακεδονικό». Η επόμενη ημέρα στις εμπορικές σχέσεις.

Η επίλυση του Σκοπιανού ζητήματος θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, ενώ υπάρχουν τρόποι να προστατευθούν οι επωνυμίες και τα εμπορικά σήματα των Μακεδονικών εταιρειών που διαθέτουν αναγνωρίσεις, πιστοποιήσεις και πατέντες, ενώ οι γείτονες, στον τομέα αυτό, θα έχουν να κάνουν τις περισσότερες ρυθμίσεις καθώς στην πορεία τους προς την Ε.Ε. θα πρέπει να προσαρμοστούν στο Κοινοτικό κεκτημένο.

Τα ανωτέρω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Μπράχος, ο οποίος μάλιστα αναλαμβάνει επικεφαλής της τεχνικής ομάδας που από ελληνικής πλευράς θα ρυθμίσει τα ζητήματα των διμερών οικονομικών σχέσεων, όσων ανακύπτουν λόγω της πολιτικής συμφωνίας αλλά και όσα ζητήματα έχουν επί σειρά ετών μείνει εκκρεμή.

Ο κ. Μπράχος, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΘ με συνδιοργάνωση των ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ και με θέμα «Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας 2017-2018», δήλωσε στη Voria.gr, ότι η χρήση των λέξεων «Μακεδονία» και «μακεδονικός-η-ο» από επιχειρήσεις ελληνικές ή της γειτονικής χώρας, δεν θα συναντήσει προβλήματα καθώς θα προστεθούν σημάνσεις που θα καταδεικνύουν σε ποια Μακεδονία γίνεται η αναφορά.

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του ο Γ.Γ. ΔΟΣ αναφέρθηκε στον εμπορικό «πόλεμο» που τείνει να δημιουργηθεί στο διεθνές περιβάλλον για να υποστηρίξει ότι η ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί, έχει ανάγκη συνθηκών παγκοσμιοποίησης οπότε και θα πρέπει να στηρίξει το status quo σε επίπεδο διεθνών οικονομικών σχέσεων, λαμβάνοντας όμως παράλληλα υπόψη της και τις νέες ισορροπίες, οικονομικές και πολιτικές.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη είπε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από πλευράς Ισραήλ, αφορά ιδιαίτερα την περιοχή μας, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής και με το ελληνο-ρωσικό επενδυτικό forum, που για μία ημέρα, τον Οκτώβριο, θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη.

Σε όλο αυτό το πλέγμα των πολιτικο- οικονομικών εξελίξεων Ελλάδα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αξιοποιήσουν την συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας, στην 83η Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επιτευχθούν τριμερείς συνεργασίες.

Τους προσκεκλημένους ομιλητές του ΥΠΕΞ χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Εμ. Βλαχογιάννης και στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης, ο οποίος παρουσίασε το εξαγωγικό προφίλ των μεταποιητικών επιχειρήσεων του βορειοελλαδικού τόξου όπως αποτυπώνεται σε έρευνα για το 2015, για να δηλώσει όμως, ότι με βάση τα στοιχεία που συλλέγει για το 2017 ο Σύνδεσμος, οι βορειοελλαδικές βιομηχανίες πέτυχαν να αυξήσουν σε ποσοστό άνω του 10% τις εξαγωγικές τους επιδόσεις.

Για τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, η Θεσσαλονίκη, στις υπό διαμόρφωση συνθήκες, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της, ενώ συνολικά φορείς, επιχειρήσεις και πολιτικό προσωπικό θα πρέπει με νηφαλιότητα να εργαστουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας -ΠΓΔΜ καθώς «θέλουμε ανοιχτά σύνορα με τη γειτονική χώρα και ευρωπαϊκό μέλλον για αυτή».

Σε ό,τι αφορά στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα προκειμένου οι οικονομικές ενισχύσεις να μη γίνουν βάρος για τις εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις των δράσεων της Οικονομικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, από τον κ. Δημήτριο Χαλεπίδη, σύμβουλο ΟΕΥ A΄, B1 Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και, από τον κ. Λεωνίδα Παπακωνσταντινίδη, σύμβουλο ΟΕΥA΄ , Β8 Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού.