Skip to main content

Υπάρχουν παγίδες για τους Έλληνες στην αγορά εργασίας του εξωτερικού

Στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης διοργανώνονται ενημερωτικές καμπάνιες και ημερίδες με το σύνθημα «Αν πιάσεις δουλειά στο εξωτερικό, μην πιαστείς στο δίχτυ».

Πολλοί είναι οι Έλληνες νέοι που έφυγαν από την μνημονιακή και σοβιετική Ελλάδα για να αναζητήσουν εργασία στην αλλοδαπή. Μόνον που, εκτός των Ελλήνων και από δεκάδες άλλες χώρες φεύγουν για τον ίδιο σκοπό, σε αγορές που χρειάζονται μεν εργαζομένους, αλλά ειδικών κατηγοριών. Εξειδικευμένους των θετικών επιστημών (ιατρούς, μηχανικούς) και άλλους για την… λάντζα.

Είναι πολλές οι μαρτυρίες Ελλήνων που βρέθηκαν στην Γερμανία για να εργαστούν σε καταστήματα εστίασης Ελλήνων επιχειρηματιών, με την ελπίδα ότι οι συμπατριώτες θα τους φροντίσουν και θα τους δώσουν την ευκαιρία για ένα καλό ξεκίνημα στην ζωή τους. Όμως, η εκμετάλλευση που υπέστησαν από τους ομογενείς, ούτε που την φαντάστηκαν ούτε περιγράφεται.

Κάποιοι λοιπόν, καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, αλλά υπάρχουν και άλλοι που πέφτουν θύματα επιτήδειων που τους εκμεταλλεύονται. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, σε παγκόσμιο επίπεδο τα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης ανέρχονται σε 21 εκατ. άτομα. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην παγίδα της καταναγκαστικής εργασίας μέσω απάτης πέφτει κάθε τέταρτος ανά 1.000 ανθρώπους.

Το πρόβλημα που ονομάζεται «σύγχρονη δουλεία» είναι σοβαρό, γιατί το δίκτυο αυτής της εγκληματικότητας περιλαμβάνει κράτη μέλη της ΕΕ και την Ελβετία. «Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό εργασιακή εκμετάλλευση αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανωμένο έγκλημα, το οποίο διώκεται με μεγάλη ποινική αυστηρότητα», λέει στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο Νικόλα Κόντεφ, συντονιστής του βουλγαρικού Προγράμματος για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και για την αναγνώριση, την υπεράσπιση και την επανένταξη των θυμάτων.

Σε τέτοιες περιπτώσεις τα θύματα εργάζονται σαν σκλάβοι σε οικοδομές, αγρούς και ξενοδοχεία ή σαν υπηρετικό προσωπικό. Τα έσοδα σε παγκόσμιο επίπεδο από αυτού του είδους εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπόλ, ανέρχονται στα 3.5 δισ. ευρώ ετησίως.

Στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνονται ενημερωτικές καμπάνιες και Ημερίδες με το σύνθημα «Αν πιάσεις δουλειά στο εξωτερικό, μην πιαστείς στο δίχτυ»! Τα συμπεράσματά τους ενδιαφέρουν άμεσα τους Έλληνες. Η δουλειά στο εξωτερικό μπορεί να αποδειχτεί παγίδα, και επιδιώκουν να ενημερώσουν τους νέους για τα δικαιώματά τους και για τους κινδύνους που καραδοκούν όταν ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκα παραπάνω στο ρεπορτάζ της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, επειδή το πρόβλημα με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση είναι σοβαρό για την Βουλγαρία, επειδή οι Βούλγαροι ανήκουν στη μεγαλύτερη ομάδα αναγνωρισμένων θυμάτων τέτοιου είδους εγκληματικής δράσης. Από το ίδρυμα «Άνιμους» διεξήγαγαν και ένα κοινωνικό πείραμα, δημοσιεύοντας μια αγγελία για την περισυλλογή… «πράσινων αλόγων» στη Δανία με καλή αμοιβή.

Απάντησαν 150 άτομα, στα οποία στάλθηκε ηλεκτρονικό γράμμα που τους έδειχνε τα στοιχεία που απαρτίζουν αυτές τις απατηλές αγγελίες - ελκυστική αμοιβή, έλλειψη απαιτήσεων για ηλικία, ικανότητες, πείρα ή γνώση κάποιας ξένης γλώσσας, έλλειψη διεύθυνσης της εταιρείας, αλλά απαίτηση προπληρωμής των εξόδων για το ταξίδι και για την επεξεργασία των εγγράφων.

Πολλοί από τους εξαπατημένους απάντησαν πως παρά τις υποψίες τους αποφάσισαν να δοκιμάσουν, και αυτό δείχνει ποιο είναι το σημείο, όπου οι άνθρωποι ρισκάρουν τη ζωή τους. Το να αγνοήσουμε το ένστικτό μας και τους κινδύνους συνήθως οφείλεται στην επιπόλαιη επιθυμία να βρούμε κάτι καλύτερο με εύκολο τρόπο. 

Ανάλογη εκστρατεία ενημέρωσης, δεν έχω προσέξει στην Ελλάδα. Οι νέοι που θέλουν να φύγουν, πληροφορούνται για τα εργασιακά από τις διπλωματικές αποστολές των χωρών στις οποίες θέλουν να κατευθυνθούν. Δεν είναι βέβαιο, πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή. Οι αντίστοιχες ελληνικές αποστολές οφείλουν να παρέχουν τα σωστά στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως οι χώρες υποδοχής αποκρύπτουν.

Πάντως, ως γενική σύσταση μπορεί να ειπωθεί, ότι πριν εγκαταλείψει κάποιος την Ελλάδα, καλό είναι να επισκεφθεί πρώτα την χώρα προτίμησής του, για να δει από κοντά τις συνθήκες εργασίας και να μη αρκεστεί σε αγγελίες και πληροφορίες από το διαδίκτυο. Αυτό αφορά όλους, ιδιαιτέρως τις γυναίκες.