Skip to main content

Η ανθελληνική προπαγάνδα Αλβανών «ιστορικών» για τους Αρβανίτες

Tο κράτος οφείλει να ενημερώνει επισήμως τα διεθνή φόρα ότι ο όρος Αρβανίτης αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό των ελληνικής καταγωγής της περιοχής.

Μια περσινή φράση του αρχιεπισκόπου Αθηνών έδωσε αφορμή σε Αλβανούς "ιστορικούς" να εμπλουτίσουν την ανθελληνική προπαγάνδα τους, ταυτίζοντας τους Αρβανίτες με τους Αλβανούς.

Πήραν αφορμή από μια είδηση που δημοσιεύθηκε, πριν από περίπου έναν χρόνο, στην εκκλησιαστική ιστοσελίδα romfea.gr, η οποία με τον τρόπο όμως που δημοσιεύθηκε δίνει λαβή για παρερμηνείες μέχρι σήμερα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, λοιπόν, είχε υποδεχθεί μια αντιπροσωπεία της Ελληνοαλβανικής Επισκοπής του Λούγκρο της Καλαβρίας της Ιταλίας, της οποίας ηγείτο ο Σεβασμιότατος κ. Ντονάτο Ολιβέριο.

Η συνάντηση είχε γίνει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε εξαιρετικά εγκάρδια ατμόσφαιρα. Ο Σεβασμιότατος κ. Ντονάτο Ολιβέριο είχε ευχαριστήσει τον Αρχιεπίσκοπο για την ακρόαση και υπενθύμισε την πολυκύμαντη ιστορία των ελληνοαλβανών της Ιταλίας και τις πολλές θυσίες τους στην προσπάθειά τους για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την πίστη των προγόνων τους.

Η είδηση δηλαδή, αναφερόταν σε ελληνοαλβανούς και Ελληνοαλβανική Επισκοπή στην Καλαβρία. [Η οποία αναγνωρίζει τον Πάπα, αλλά το Πατριαρχείο ΚΠόλεως δεν την θεωρεί ουνιτική].

Στη συνέχεια όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία των Αρβανιτών της Ιταλίας και της Ελλάδος και έκλεισε την παρέμβασή του με την φράση "ghiaku ui nën bëghet", δηλαδή "το αίμα νερό δεν γίνεται". Σε αυτό το σημείο η αντιπροσωπεία από την Επισκοπή του Λούγκρο είπε τον θρήνο "ώ μία μπέλλα Μορέα" [ωραίε μου Μοριά]: «Από τότε που σε άφησα, άφησα εκεί και τον πατέρα μου, εκεί άφησα την μητέρα μου, εκεί άφησα και τον αδελφό μου. Όλους κάτω από τη γη». Ο Αρχιεπίσκοπος στο άκουσμα του άσματος συγκινήθηκε.

Από εδώ προέρχεται το ερώτημα: Με ποιους έχει το ίδιο αίμα ο Αρχιεπίσκοπος; Με τους Αρβανίτες, όπως φέρεται να είπε, ή με τους "ελληνοαλβανούς", όπως χαρακτηρίζονται οι ίδιοι; Και φυσικά δεν έχασε την ευκαιρία, έστω ένα χρόνο μετά, ο γνωστός "ιστορικός" Αλβανοτσάμης, Άρμπεν Λάλα, και έγραψε άρθρο που δημοσιεύθηκε σε αλβανική ιστοσελίδα και μετέφερε ο Εχέδωρος:

«Ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερώνυμος, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της μοναδικής εκκλησίας της Καλαβρίας, η οποία αναγνωρίζει την εξουσία του Βατικανού. Αυτή είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αρμπερές (σημείωση: αλβανική εθνογλωσσική ομάδα της νότιας Ιταλίας). Στην αντιπροσωπεία ηγείτο ο σεβασμιώτατος Ντονάτο Ολιβέριο.

» Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αδελφούς εξ αίματος καθώς και τη μητρική γλώσσα και πνεύμα, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελλάδος, Ιερώνυμος δήλωσε "γιάκου ουί νεν μπέγετ" ["ghiaku ui nën bëghet -το αίμα νερό δεν γίνεται"] στα αρβανίτικα, που στα αλβανικά το λέμε "γιάκου νουκ βέχετ Ούγετ- gjaku nuk bëhet ujë", δηλαδή "το αίμα δεν γίνεται νερό"».  

Και βγάζει το συμπέρασμα: «Η δήλωση αυτή του υψηλού Κληρικού της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι Αλβανοί ήταν εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια της Νέας Ελλάδας, οι ήρωες, οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί, ακαδημαϊκοί, ηθοποιοί και ούτω καθεξής».

Δεν έχει σημασία, που εμείς γνωρίζουμε ότι ο δήθεν ιστορικός Λάλα είναι ανυπόληπτος. Σημασία έχει ότι το επίσημο κράτος όφειλε και οφείλει να ενημερώνει επισήμως τα διεθνή φόρα, ότι ο όρος Αρβανίτης αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό των ελληνικής καταγωγής κατοίκων εκείνης της περιοχής, και φυσικά καμιά συγγένεια δεν έχουν με τους Αλβανούς.

Θα έλεγα, ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι να ασκεί εθνική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, και δεν το πράττει, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν γνωρίζουν τα Ελληνόπουλα την διάκριση Αρβανιτών και Αλβανών, και πέφτουν θύματα κάποιων Αλβανόπαιδων συμμαθητών τους, που όπως βλέπουμε οι γονείς τους δεν παύουν να ασκούν ανθελληνική προπαγάνδα, με την Μεγάλη Αλβανία.

Επί του θέματος, μετά τον θόρυβο που δημιούργησε ο Λάλα στην Αλβανία, καλό θα ήταν να τοποθετηθεί ο Αρχιεπίσκοπος, για να διαλύσει τις σκιές.