Skip to main content

Αρπαγή 10χρονης: Υπεύθυνη στάση από δικηγόρους ζητά ο πρόεδρος του ΔΣΘ

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΘ Στάθης Κουτσοχήνας για την ενέργειά του να ζητήσει πειθαρχική εξέταση από τα αρμόδια όργανα του συλλόγου.

Έκκληση από τους δικηγόρους να επιδεικνύουν «υπεύθυνη στάση και αξιοπρεπή συμπεριφορά» κατά την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) Στάθης Κουτσοχήνας, με αφορμή την υπόθεση αρπαγής της ανήλικης, για την οποία έχει ζητήσει πειθαρχική εξέταση από τα αρμόδια όργανα του συλλόγου.

Διαβάστε ακόμα - Υπόθεση αρπαγής - Δικηγόρος 33χρονης: Συκοφαντίες όσα λέει ο ΔΣΘ

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Κουτσοχήνας τόνισε πως ενημέρωσε τον πρόεδρο του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και έθεσε υπ'όψιν του στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπόθεση, ζητώντας του να διερευνηθεί εάν έχουν τυχόν διαπραχθεί πειθαρχικά επιλήψιμες πράξεις.

«Ο σκοπός της ανακοίνωσής μου ήταν να υπομνήσω την αρχή της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, η οποία αποτελεί θεμελιώδη ρύθμιση του δικαιικού μας συστήματος, που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην προστασία της προσωπικότητας των διαδίκων», σημείωσε ο κ. Κουτσοχήνας, εξηγώντας πως «ο νομοθέτης σ' αυτήν την περίπτωση κρίνει ότι ο σκοπός αυτός -της προστασίας δηλαδή της προσωπικότητας των διαδίκων- υπερτερεί έναντι του δικαιώματος πληροφόρησης του κοινού».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως «όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται σε μία ποινική προδικασία υποθέσεων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κοινού -είτε είναι εμείς οι δικηγόροι, είτε δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, πολίτες, όλοι- οφείλουν να προστατεύουν τους διαδίκους, ιδίως όταν πρόκειται για ευαίσθητες υποθέσεις, υποθέσεις που στη θέση του θύματος βρίσκονται ανήλικοι».

Ο κ. Κουτσοχήνας κάλεσε τους συναδέλφους του «να επιδεικνύουν υπεύθυνη στάση και αξιοπρεπή συμπεριφορά, όπως οφείλουν ως δικηγόροι, όπως συνάδει με το δικηγορικό λειτούργημα και όπως επιτάσσει ο κώδικάς μας και ο κώδικας δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος», επισημαίνοντας πως «σε κάθε περίπτωση, τα πειθαρχικά συμβούλια του ΔΣΘ, στις υποθέσεις που είναι αρμόδια [...], οφείλουν να εξετάζουν χωρίς καθυστέρηση τις σχετικές περιπτώσεις».

«Ελπίζω να ελήφθησαν τα μηνύματα από όλους, ώστε να έχουμε εφεξής μια πολύ πιο υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους μας κατά την άσκηση του λειτουργήματός μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣΘ.