Skip to main content

Υπεγράφη το ΠΔ για την οριοθέτηση 14 ρεμάτων στον δήμο Θερμαϊκού

Η οριοθέτηση των 14 ρεμάτων βασική προϋπόθεση για την συνολική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στον δήμο Θερμαϊκού

Υπεγράφη από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο επικυρώνει τον καθορισμό των οριογραμμών τμημάτων των 14 ρεμάτων που βρίσκονται στην περιοχή των διοικητικών ορίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας, Δημοτικής Ενότητας Θερμαϊκού, Δήμου Θερμαϊκού του νομού Θεσσαλονίκης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ανάπτυξη του Εργαλείου Διαχείρισης Πλημμυρικών Φαινομένων, όπως είναι τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που αναμένεται να κυρωθούν εντός του Μαρτίου του 2018, αλλά και της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση και συμπλήρωση του Ν. 4258/2014 για τα υδατορέματα.

Η οριοθέτηση των 14 ρεμάτων, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι βασική προϋπόθεση για την συνολική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στον δήμο Θερμαϊκού, στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 και αποτελεί συνέχεια των άμεσων ενεργειών της κυβέρνησης για την περιοχή, όπως ήταν η επιχορήγηση του Δήμου Θερμαϊκού, ύψους 400.000 ευρώ από το ΥΠΕΣ για έργα αποκατάστασης και η αποζημίωση ύψους 643.646 ευρώ από το ΥΠΕΣ, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, για υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής προστασίας, με σκοπό την κάλυψη δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών και αντικατάσταση οικοσκευών.

Για την οριοθέτηση των 14 ρεμάτων του Δήμου Θερμαϊκού ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε: «Η συνολική αντιπλημμυρική προστασία περιοχών απαιτεί έναν αριθμό μέτρων διαφορετικού χαρακτήρα. Τα μέτρα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως μέτρα Πρόληψης, Ετοιμότητας, Προστασίας και Αποκατάστασης. Η οριοθέτηση των ρεμάτων θα έπρεπε να είχε κυρωθεί πολλά χρόνια πριν. Σήμερα, η Πολιτεία με το αναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα θεσμοθετεί ουσιαστικά ένα σημαντικό μέτρο πρόληψης και όχι αποκατάστασης, ένα σημαντικό εργαλείο για την συνολική αντιπλημμυρική προστασία.

» Έως τον Μάρτιο του 2018, το ΥΠΕΝ θα έχει κυρώσει τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, που αποτελούν το Στρατηγικό Εργαλείο Αντιπλημμυρικού Σχεδιασμού της χώρας, αν και η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να τα κυρώσει το αργότερο μέχρι το 2015, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση και συμπλήρωση του νόμου 4258/2014 για τα υδατορέματα».