Skip to main content

ΥΠΕΝ: Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

Δυνατότητα προμηθευτών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για διακανονισμό εξόφλησης τιμολογίων Διαχειριστών - Σύναψη δανείου από τον ΔΑΠΕΕΠ

Σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου ενέργειας στις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση του κορωνοϊού, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί δυο ακόμα σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 84/13.4.2020).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο:

1. Δίνεται η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να διακανονίσουν μέρος των οφειλών τους που αφορούν στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις προς τους Διαχειριστές των ΣυστημάτωνΜεταφοράς και Δικτύων Διανομής Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) και φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ), καθώς και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Αυτό κρίθηκε σκόπιμο συνεπείατων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και του κλεισίματος πολλών σημείων εξυπηρέτησης Πελατών,προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, πάνω από το 50% των λογαριασμών ενέργειας εξοφλείται σε φυσικά σημεία (γκισέ τραπεζών, καταστήματα, ΕΛΤΑ κλπ), ήδη παρατηρείται καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου μέσω των οποίων οι προμηθευτές εισπράττουν τις χρεώσεις αυτές και τις αποδίδουν στη συνέχεια στους Διαχειριστές.

Οι χρεώσεις που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οι Χρεώσεις Χρήσης Συστήματος και Δικτύου (για τον κλάδο ηλεκτρισμού) και οι Χρεώσεις Μεταφοράς, Διανομής και Χρήσης Εγκατάστασης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (για τον κλάδο φυσικού αερίου).

Προβλέπεται ότι, για τιμολόγια που είναι πληρωτέα έως τις 31 Μαΐου, οιπρομηθευτές, εφόσον εξοφλήσουνεμπρόθεσμα το 70% της καθαρής αξίας πλέον του συνόλου του ΦΠΑ κάθε τιμολογίου που είναι πληρωτέο έως στους Διαχειριστές, μπορούν να διακανονίσουν την εξόφληση του υπόλοιπου 30% σε τέσσερις άτοκες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται ένα μήνα μετά την εξόφληση του αρχικού ποσού.

2. Προβλέπεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ θα μπορεί να συνάψει βραχυπρόθεσμο δάνειο ειδικού σκοπού, για την κάλυψη τυχόν ελλείμματος στα έσοδατου Ειδικού Λογαριασμού που προέρχονται από το ΕΤΜΕΑΡ και διοχετεύονται για την ενίσχυση της αγοράς των ΑΠΕ.

Το ύψος του δανείου θα υπολογιστεί από τον Διαχειριστή, αφού εκτιμήσει τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ που προσδοκάται να διοχετευθούν στον Ειδικό Λογαριασμό έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Με άλλα λόγια, το δάνειο αφορά στην κάλυψη κενού που ενδεχομένως προκύψει στα έσοδα από ΕΤΜΕΑΡ από την ημερομηνία έκδοσης της ΠΝΠ έως τις 30 Ιουνίου.

Ο ΔΑΠΕΕΠ θα χρησιμοποιήσει το δάνειο για να καλύψει τα ποσά που τυχόν δε θα εισπράξει από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας τη συγκεκριμένη περίοδο και οφείλει να το εξοφλήσει με τα ποσά που θα ανακτήσει σταδιακά από αυτούς.