Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022
x

ΥΠΕΝ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ - ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να παραπλανά τους πολίτες για να υπηρετήσει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα», λέει το υπουργείο.

Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις αναφορές του στη ΔΕΗ, κάνει λόγο ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνάντησή του με εργαζόμενους της ΔΕΗ «συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να παραπλανά τους πολίτες προκειμένου να υπηρετήσει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται πως «ο κ. Τσίπρας μιλάει για διπλασιασμό στις αποκοπές ρεύματος το 2022. Παρά την μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη και τη χώρα μας, οι αριθμοί τον διαψεύδουν».

ΥΠΕΝ: «Πού είδε ο κ. Τσίπρας τον διπλασιασμό των αποκοπών;»

Οι αποκοπές ρεύματος κατά την περίοδο διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ -τις συνέπειες της οποίας όλοι θυμούνται- ήταν πολύ περισσότερες από όσες είναι την τελευταία τριετία. Ο κ. Τσίπρας το γνωρίζει, αλλά το αποκρύπτει, σε μια ακόμα ατελέσφορη προσπάθεια εξαπάτησης της κοινής γνώμης.

«Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με αριθμούς», επισημαίνει το υπουργείο και παραθέτει στοιχεία.

Αιτήματα αποκοπών:

Το 2017: 539.045
Το 2018: 522.096
Το 2019: 399.357
Το 2020: 459.965
Το 2021: 405.516
Το 2022: 275.494

«Πού είδε λοιπόν ο κ. Τσίπρας τον διπλασιασμό των αποκοπών;», διερωτάται το ΥΠΕΝ μέσω της ανακοίνωσής του.

Στη συνέχεια επισημαίνεται:

«2. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι με τον ελληνικό μηχανισμό τα νοικοκυριά κι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρούν τους λογαριασμούς ενέργειας σε προσιτές τιμές, εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακού πολέμου. Η Ευρώπη ενημερώθηκε για τον ελληνικό μηχανισμό και αποφασίζει να τον εφαρμόσει πανευρωπαϊκά. Έγκυρα Ινστιτούτα, όπως το Bruegel δείχνουν ότι η ελληνική στήριξη είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας παραγνωρίζοντας όλα αυτά, ζητεί "στήριξη των νοικοκυριών", δηλαδή αυτό που ανελλιπώς κάνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση. Παραθέτουμε προχθεσινό, σχετικό πίνακα του Ινστιτούτου Bruegel (Πίνακας 1).

Πίνακας 1

Επίσης, τον πίνακα του Ινστιτούτου Bruegel για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών από την αρχή της κρίσης, με την ελπίδα ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί πόσο ανακριβής και άστοχη είναι η κριτική του (Πίνακας 2).

Πίνακας 2

Τέλος, επισυνάπτεται πίνακας με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ανά χώρα της ΕΕ (Πίνακας 3), όπου επίσης φαίνεται το μέγεθος των ψεμάτων του κ. Τσίπρα. <

Πίνακας 3

3. Εκεί, όμως που η έκρηξη λαϊκισμού κορυφώνεται, είναι ο απίστευτα ανακριβής τρόπος που "ανακαλύπτει" αυτό που ανεύθυνα ονομάζει "κλοπή" και "αρπαχτή". Δεν γνωρίζει, άραγε, ο κ. Τσίπρας ότι την ώρα που χρησιμοποιεί τέτοιες αγοραίες εκφράσεις, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ανακτήσει έως τώρα πάνω από 2,5 δις. ευρώ από τις εταιρείες ενέργειας και ως τα τέλη του χρόνου θα φτάσουμε σχεδόν τα 5 δισ.; Δεν γνωρίζει ότι σήμερα οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και τους Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων ο κ. Τσίπρας εκθείαζε;

Το μόνο που φωτίζει ο κ. Τσίπρας δυστυχώς, είναι η ικανότητά του στη διαστρέβλωση και η ανεπάρκειά του να συμβάλλει με θετικές προτάσεις στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι πολίτες και βλέπουν και συγκρίνουν».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ