Skip to main content

Υπενθύμισαν το Casus Belli στον Έλληνα πρέσβη οι Τούρκοι

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το Casus Belli υπενθύμισε στον Έλληνα πρέσβη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι.

Συγκεκριμένα, με αφορμή «τις σχετικές ειδήσεις για τα σχέδια του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας», ο κ. Ακσόι σημείωσε πως ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής, για τις τουρκικές απόψεις και προειδοποιήσεις.

«Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε ανοχή σε βήματα στα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία στο Αιγαίο όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση της Εθνοσυνέλευσής μας με ημερομηνία 8 Ιουνίου 1995 περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα», επεσήμανε ο κ. Ακσόι υπενθυμίζοντας το Casus Belli.

Nωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τονίσει πως «η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».